Сваки становник Српске дугује 3.486 КМ

26.07.2023. 12:38
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Задуженост становништва Републике Српске наставила је да расте, сваки грађанин на крају првог квартала ове године дуговао је 3.486 марака, што је за 35 КМ више у односу на крај 2022. године.

У најновијем извјештају о стању у банкарском систему, који је објавила Агенција за банкарство Републике Српске, наведено је да је укупна задуженост становника код банака, микрокредитних организација и лизинг кућа на крају марта ове године износила 3,93 милијарде марака, док је на крају 2022. године укупна задуженост по наведеним секторима била тешка 3,89 милијарди КМ.

Узимајући у обзир податке Завода за статистику Републике Српске према којима у земљи живи 1,128 милиона људи, у Агенцији су израчунали да је задуженост по глави становника на крају марта износила 3.486,3 КМ, док је на крају прошле године износила 3.451,8 КМ.

Највећи дио дуга отпада на банке које су становништву пласирале 3,8 милијарди КМ што је за један одсто мање у односу на крај прошле године. Ријеч је о укупним кредитима које су грађанима дале банке из Републике Српске и организациони дијелови банака са сједиштем у ФБиХ који послују на подручју Српске. У структури кредита предњаче они дугорочни, од који се 61,6 одсто односи на општу потрошњу.

Када су у питању кредити грађана у микрокредитним организацијама (МКО) у Републици Српској на крају првог квартала ове године износили су 456,9 милиона марака, док су потраживања по основу финансијског и оперативног лизинга пословних јединица у посматраном периоду била тешка 153,7 милиона КМ.

С друге стране, штедња грађана Српске на крају марта ове године износила је 2,38 милијарди марака и већа је за 16,3 милиона КМ у односу на крај 2022. године.

Према подацима наведеним у извјештају, орочена штедња чини 71,6 одсто укупне штедње и већа је за 6,7 милиона, док је штедња по виђењу без текућих рачуна увећана за 9,6 милиона КМ. Текући рачуни су већи за 91,3 милиона марака.

Економиста Саша Стевановић каже за “Глас” да задуженост грађана расте упоредо са повећањем плата и пензија, односно личног дохотка из којег потрошачи враћају позајмљени новац.

- Када се деси повећање плата људи више подижу кредите да би задовољили неке своје потребе, јер знају да ће имати одакле  вратити новац. Има грађана који кредите подижу јер не могу измирити све текуће обавезе, али банка не позајмљују новац уколико сматра да ће кредитна способност потрошача бити угрожена - рекао је Стевановић.

Он је истакао да постоје тезе да се потрошачки кредити подижу због тешке економске ситуације грађана, наводећи да се потрошња код нас не смањује.

- Ако посматрамо потрошњу, најбољи показатељ је индекс малопродаје и он расте, што значи да као друштво више трошимо и да смо на вишем степену животног стандарда - рекао је Стевановић.

Банке у плусу

Према подацима наведеним у извјештају Агенције за банкарство Републике Српске, финансијски резултат банкарског сектора је позитиван и добит је већа за 16,8 милиона или 43 одсто у односу на први квартал прошле године.

- Све банке су исказале позитиван финансијски резултат и пословале са добитком - наведено је у извјештају.

 

Аутор: Анита Јанковић Речевић

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23h 2m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    17h 47m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    14h 46m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 58m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    14h 52m
    0