Сваког дана на путевима Српске 27 саобраћајних незгода

07.09.2023. 09:31
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Да ступце црне хронике свакодневно испуњавају вијести о саобраћајним незгодама, свједоче подаци полиције према којима се за седам мјесеци ове године на путевима Српске догодило 5.719 саобраћајних незгода, што је у просјеку 27 дневно.

Упркос новчаним казнама и сталним апелима на опрезну вожњу, на путевима Српске, према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, у саобраћајкама је од јануара до краја јула живот изгубило 59 особа, за пет више у односу на исти период лани.

Статистика показује да се у том периоду ове године догодило 4,4 одсто више саобраћајних незгода у односу на исти период лани, а најчешће су их проузроковали возачи под дејством алкохола.

- Ове године од јануара до краја јула у саобраћајним незгода у Српској теже је повријеђено 296 лица, док су лакше повреде задобиле 1.574 особе. Број несрећа са материјалном штетом је 4.411 и већи је за 4,6 одсто у односу на лани - рекла је за “Глас Српске” начелница Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Додала је да је највећи број смртно страдалих лица евидентиран на подручју које покривају полицијске управе Бањалука и Бијељина и то по 11 лица, док је највише саобраћајних незгода, односно 979, било током јула.

Поред вожње под дејством алкохола, велики број саобраћајних незгода, нагласила је она, у протеклом периоду проузроковали су возачи са мање од двије године возачког стажа, те они без дозволе.

- Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода су биле неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, затим недржање одстојања, вожња уназад, страна кретања, првенство пролаза и сличне - рекла је Миљановићева.

Вожња на путевима Српске, али и региона, тврде стручњаци, постала је “руски рулет”, а то потврђују и све чешћи снимци који се шире друштвеним мрежама, гдје возачи возе у супротном смјеру или пролазе кроз црвено свјетло и то великом брзином.

Технички директор “Аутопутева РС” Слободан Станаревић рекао је за “Глас Српске” да су аутопутеви у Српској максимално обезбијеђени саобраћајном сигнализацијом, која, као ни полиција, не може спријечити поједине возаче да се, из неког разлога, не придржавају правила и направе глупост.

- Шта се дешава у глави возача који, примјера ради, вози у погрешном смјеру, нико не може да зна. Неколико пута се дешавало да се на самој траци из неког разлога окрећу. У таквим случајевима на све могуће начине упозоравамо друге возаче док полиција не дође - рекао је Станаревић.

Због тога би, истиче он, и ауто-школе требало да мало више обрате пажњу на обуку кандидата на аутопутевима.

- Чињеница је да ће за пет година Српска бити много више покривена аутопутевима, док истовремено мало наших ауто-школа придаје пажњу вожњи на тим путевима - навео је Станаревић.

Додао је да су прије неколико дана на зауставној траци аутопута затекли лице које поправља аутомобил иако је превоз путем шлеп-службе “Ауто-мото савеза РС” бесплатан до 50 километара. То је, рекао је он, недопустиво радити на аутопутевима.

- Како би несреће биле што блаже, на петљама ове године планирамо да поставимо ублаживаче, у виду ограде која ће имати амортизер који ће у случају несреће ублажити удар - објаснио је Станаревић.

Према ријечима вршиоца дужности директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Младена Петровића, број саобраћајних незгода ове године повећан је због веће мобилности.

- Током протеклих мјесеци је био велики прилив становништва из дијаспоре, као и туриста, што је довело до већих гужви на путевима, а самим тим учесталих саобраћајних несрећа. Током љетних мјесеци на концентрацију возача велики утицај имају и врућине - рекао је Петровић истичући да га у данашњем друштву не би изненадило да постоје и неки посттинејџерски изазови, гдје се одвијају такмичења ризична по све учеснике у саобраћају и објављују на друштвеним мрежама.

Старији возачи

Младен Петровић истиче да би за старије возаче требало да буде спроведена кампања да би се едуковали како да користе брзе цесте, аутопутеве и кружне токове, као што је то случај у свијету.

 

- Старија лица углавном мање познају прописе на поменутим категоријама саобраћајница, јер су возачки испит полагала прије модернизације путева - рекао је Петровић.

 

Аутор: Данијела Бајић

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Mira 07.09.2023. 09:57
  Kolika je kazna za upotrebu mobilnog za vrijeme vožnje?
Повезане вијести
Хитна санација тунела, дионица Трново-Миљевина приоритет Хитна санација тунела, дионица Трново-Миљевина приоритет
У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце У несрећи код Фоче страдао отац троје дјеце
На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле На мјесто несреће излази инспекцијски надзор за тунеле
Најчитаније
 • Гласни када бране Додика, нијеми на муке сабораца: БОРС на мети жестоких критика због доласка њихових челника пред Суд БиХ
  23h 17m
  8
 • Косовски витез Милош Ћирковић: На згаришту икона Светог Алимпија Столпника
  5h 14m
  0
 • Дио бораца и даље чека јединствени мјесечни додатак
  11h 28m
  3
 • Отворен Конзулат Србије у Палама, Љевнаић почасни конзул
  6h 44m
  2
 • Јаков Игњатовић - Зачетник реализма у српској књижевности
  9h 34m
  0