Све спремно за 17. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Војковићима

23.08.2023. 14:06
1
ИЗВОР: katera.news

У понедјељак, 28. августа, под генералним покровитељством општине Источна Илиџа, почиње 17. Сабор српског изворног стваралаштва.

Под слоганом „Село моје мило од рођења“ одржаће се до 3. септембра 2023. године у Војковићима у Источној Илиџи, а синоћ је одржан и радни састанак Организационог одбора Сабора српског изворног стваралаштва.

Утврђен је програм, али и сви детаљи манифестације, а према ријечима предсједника Организационог одбора Сабора Ранка Скакавца, посјетиоци ће и ове године моћи да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

- До недјеље, 3. септембра, посјетиоце очекују народне игре, пјесме и познати гуслари. Потрудићемо се да надмашимо сами себе и будемо још бољи домаћине. У посјету нам долази велики број културно-умјетничких друштава, са нашег подручја, али и Србије – рекао је Скакавац.

Скакавац је потврдио и да ће ове године Сабор уживо преносити БН телевизија, те је, како истиче, посебно важно да све прође у најбољем реду.

Програм почиње у понедјељак конференцијом за медије, а одмах сутрадан, 29. августа у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, протојереј Милорад Голијан, као врстан говорник и познавалац теологије, психологије и филозофије, говориће на тему Бог је љубав.

Иако је 30. августа у Трнову планирано Саборско вече, оно је, како је потврђено на састанку, отказано због смртног случаја.

Програм се наставља 31. августа у порти Храма Светог Василија Острошког на Вељинама, када ће у 19.00 часова бити уприличена смотра младих гуслара и здравичара.

Другог септембра у 14.00 часова у Културном центру Источно Сарајево биће уприличени сценски прикази обичаја, а посљедњег дана, 3. септембра, посјетиоце очекује сабор изворно пјевање у Војковићима.

У 10.30 часова кренуће дефиле од школе до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну.

Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници.

По завршетку програма, биће одржано народно весеље на којем ће наступити Гоци бенд и Миљан Миљанић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Guslar 23.08.2023. 16:10
    Prilično iznenađujuće je da 31. 08. na smotri mladih guslara neće biti Dušana Pejića, jednog od najboljih mladih guslara sa ovih područja. Veliki propust organizatora, zaista.
Повезане вијести
Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО) Филм о доктору Лазићу – трајни подсјетник на хирурга "напаћеног српског народа" (ФОТО)
Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи Снимање филма о доктору Лази у Источној Илиџи
Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе Сјећање на напад 14. маја 1992. и јуначке синове Српске Илиџе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    9h 42m
    7
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    23h 24m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    22h 52m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    7h 44m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    21h 43m
    0