Све спремно за 17. Сабор српског изворног народног стваралаштва у Војковићима

23.08.2023. 14:06
1
ИЗВОР: katera.news

У понедјељак, 28. августа, под генералним покровитељством општине Источна Илиџа, почиње 17. Сабор српског изворног стваралаштва.

Под слоганом „Село моје мило од рођења“ одржаће се до 3. септембра 2023. године у Војковићима у Источној Илиџи, а синоћ је одржан и радни састанак Организационог одбора Сабора српског изворног стваралаштва.

Утврђен је програм, али и сви детаљи манифестације, а према ријечима предсједника Организационог одбора Сабора Ранка Скакавца, посјетиоци ће и ове године моћи да уживају у богатом културно-умјетничком програму.

- До недјеље, 3. септембра, посјетиоце очекују народне игре, пјесме и познати гуслари. Потрудићемо се да надмашимо сами себе и будемо још бољи домаћине. У посјету нам долази велики број културно-умјетничких друштава, са нашег подручја, али и Србије – рекао је Скакавац.

Скакавац је потврдио и да ће ове године Сабор уживо преносити БН телевизија, те је, како истиче, посебно важно да све прође у најбољем реду.

Програм почиње у понедјељак конференцијом за медије, а одмах сутрадан, 29. августа у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, протојереј Милорад Голијан, као врстан говорник и познавалац теологије, психологије и филозофије, говориће на тему Бог је љубав.

Иако је 30. августа у Трнову планирано Саборско вече, оно је, како је потврђено на састанку, отказано због смртног случаја.

Програм се наставља 31. августа у порти Храма Светог Василија Острошког на Вељинама, када ће у 19.00 часова бити уприличена смотра младих гуслара и здравичара.

Другог септембра у 14.00 часова у Културном центру Источно Сарајево биће уприличени сценски прикази обичаја, а посљедњег дана, 3. септембра, посјетиоце очекује сабор изворно пјевање у Војковићима.

У 10.30 часова кренуће дефиле од школе до цркве у Војковићима, гдје ће у 11.00 часова почети такмичарски дио српског изворног пјевања, а потом и полагање вијенаца испред спомен-капеле и подизање заставе уз химну.

Од 14.00 до 16.00 часова биће уприличен ручак за учеснике сабора, а у 17.00 часова биће проглашени побједници.

По завршетку програма, биће одржано народно весеље на којем ће наступити Гоци бенд и Миљан Миљанић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Guslar 23.08.2023. 16:10
    Prilično iznenađujuće je da 31. 08. na smotri mladih guslara neće biti Dušana Pejića, jednog od najboljih mladih guslara sa ovih područja. Veliki propust organizatora, zaista.
Повезане вијести
Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге Лице из Источне Илиџе ухапшено због посједовања опојне дроге
Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа Немања Мочевић нови потпредсједник Скупштинe општине Источна Илиџа
Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа Смјена радикала у Скупштини општине Источна Илиџа
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 7m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 6m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 42m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 3m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 46m
    9