Sve spremno za 17. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima

23.08.2023. 14:06
1
IZVOR: katera.news

U ponedjeljak, 28. avgusta, pod generalnim pokroviteljstvom opštine Istočna Ilidža, počinje 17. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva.

Pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“ održaće se do 3. septembra 2023. godine u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, a sinoć je održan i radni sastanak Organizacionog odbora Sabora srpskog izvornog stvaralaštva.

Utvrđen je program, ali i svi detalji manifestacije, a prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Sabora Ranka Skakavca, posjetioci će i ove godine moći da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

- Do nedjelje, 3. septembra, posjetioce očekuju narodne igre, pjesme i poznati guslari. Potrudićemo se da nadmašimo sami sebe i budemo još bolji domaćine. U posjetu nam dolazi veliki broj kulturno-umjetničkih društava, sa našeg područja, ali i Srbije – rekao je Skakavac.

Skakavac je potvrdio i da će ove godine Sabor uživo prenositi BN televizija, te je, kako ističe, posebno važno da sve prođe u najboljem redu.

Program počinje u ponedjeljak konferencijom za medije, a odmah sutradan, 29. avgusta u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, govoriće na temu Bog je ljubav.

Iako je 30. avgusta u Trnovu planirano Saborsko veče, ono je, kako je potvrđeno na sastanku, otkazano zbog smrtnog slučaja.

Program se nastavlja 31. avgusta u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, kada će u 19.00 časova biti upriličena smotra mladih guslara i zdravičara.

Drugog septembra u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biće upriličeni scenski prikazi običaja, a posljednjeg dana, 3. septembra, posjetioce očekuje sabor izvorno pjevanje u Vojkovićima.

U 10.30 časova krenuće defile od škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu.

Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici.

Po završetku programa, biće održano narodno veselje na kojem će nastupiti Goci bend i Miljan Miljanić.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Guslar 23.08.2023. 16:10
    Prilično iznenađujuće je da 31. 08. na smotri mladih guslara neće biti Dušana Pejića, jednog od najboljih mladih guslara sa ovih područja. Veliki propust organizatora, zaista.
Povezane vijesti
Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge Lice iz Istočne Ilidže uhapšeno zbog posjedovanja opojne droge
Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža Nemanja Močević novi potpredsjednik Skupštine opštine Istočna Ilidža
Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža Smjena radikala u Skupštini opštine Istočna Ilidža
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    10h 52m
    3
  • Zemljotres u BiH
    12h 27m
    0
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    20h 51m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    19h 48m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    14h 31m
    9