Sve spremno za 17. Sabor srpskog izvornog narodnog stvaralaštva u Vojkovićima

23.08.2023. 14:06
1
IZVOR: katera.news

U ponedjeljak, 28. avgusta, pod generalnim pokroviteljstvom opštine Istočna Ilidža, počinje 17. Sabor srpskog izvornog stvaralaštva.

Pod sloganom „Selo moje milo od rođenja“ održaće se do 3. septembra 2023. godine u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, a sinoć je održan i radni sastanak Organizacionog odbora Sabora srpskog izvornog stvaralaštva.

Utvrđen je program, ali i svi detalji manifestacije, a prema riječima predsjednika Organizacionog odbora Sabora Ranka Skakavca, posjetioci će i ove godine moći da uživaju u bogatom kulturno-umjetničkom programu.

- Do nedjelje, 3. septembra, posjetioce očekuju narodne igre, pjesme i poznati guslari. Potrudićemo se da nadmašimo sami sebe i budemo još bolji domaćine. U posjetu nam dolazi veliki broj kulturno-umjetničkih društava, sa našeg područja, ali i Srbije – rekao je Skakavac.

Skakavac je potvrdio i da će ove godine Sabor uživo prenositi BN televizija, te je, kako ističe, posebno važno da sve prođe u najboljem redu.

Program počinje u ponedjeljak konferencijom za medije, a odmah sutradan, 29. avgusta u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, protojerej Milorad Golijan, kao vrstan govornik i poznavalac teologije, psihologije i filozofije, govoriće na temu Bog je ljubav.

Iako je 30. avgusta u Trnovu planirano Saborsko veče, ono je, kako je potvrđeno na sastanku, otkazano zbog smrtnog slučaja.

Program se nastavlja 31. avgusta u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama, kada će u 19.00 časova biti upriličena smotra mladih guslara i zdravičara.

Drugog septembra u 14.00 časova u Kulturnom centru Istočno Sarajevo biće upriličeni scenski prikazi običaja, a posljednjeg dana, 3. septembra, posjetioce očekuje sabor izvorno pjevanje u Vojkovićima.

U 10.30 časova krenuće defile od škole do crkve u Vojkovićima, gdje će u 11.00 časova početi takmičarski dio srpskog izvornog pjevanja, a potom i polaganje vijenaca ispred spomen-kapele i podizanje zastave uz himnu.

Od 14.00 do 16.00 časova biće upriličen ručak za učesnike sabora, a u 17.00 časova biće proglašeni pobjednici.

Po završetku programa, biće održano narodno veselje na kojem će nastupiti Goci bend i Miljan Miljanić.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Guslar 23.08.2023. 16:10
  Prilično iznenađujuće je da 31. 08. na smotri mladih guslara neće biti Dušana Pejića, jednog od najboljih mladih guslara sa ovih područja. Veliki propust organizatora, zaista.
Povezane vijesti
U Istočnoj Ilidži odata počast Srbima poginulim u svim ratovima (FOTO) U Istočnoj Ilidži odata počast Srbima poginulim u svim ratovima (FOTO)
I u Istočnoj Ilidži odavanje počasti Srbima poginulim u svim ratovima I u Istočnoj Ilidži odavanje počasti Srbima poginulim u svim ratovima
U toku prijave za školu slikanja za djecu u Istočnoj Ilidži U toku prijave za školu slikanja za djecu u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
 • Ženu i dijete napali u Sarajevu zbog majice sa obilježjem "Crvene zvezde"
  11h 17m
  37
 • Godišnjica ubistva Zorice Divčić
  14h 13m
  1
 • "Vukovi sa Drine" - najelitnija jedinica Vojske Republike Srpske
  14h 41m
  14
 • Iznuda u Istočnom Novom Sarajevu, lice oštećeno za 350 KM
  12h 57m
  0
 • Promovisani doktori nauka Univerziteta u Istočnom Sarajevu
  7h 49m
  0