Све већи број грађана Источног Сарајева одлучује да се грије на струју

07.11.2022. 11:18
5
ИЗВОР: katera.news

Инфлација је у пуном јеку и готово да не постоји нешто што посљедњих мјесеци није поскупјело, почевши од основних животних намирница, грађeвинског материјала, обуће, одјеће, гума за аутомобиле, зубарских услуга, регистрација возила, па до оног што тренутно највише забрињава грађане, а то је огрев.

Познато је већ да грађани Источног Сарајева плаћају највишу цијену гаса у Републици Српској јер се овим енергентом снабдијевању из ФБиХ.

Гасом из предузећа „Сарајево-гас“ а.д. Источно Сарајево снабдијева се око 5.500 корисника, а осим домаћинстава, овим бројем корисника обухваћени су и привредни субјекти, те Болница „Србија“.

Директор овог предузећа Недељко Елек у разговору за Катеру изјавио је да цијена гаса за домаћинства у Источном Сарајеву износи 1,35 КМ, без ПДВ-а, за метар кубни, док је за комерцијалне купце већа за око десетак одсто.

Додајући да се ради о цијенама прије повећања набавне цијене гаса.

-Тренутно се суочавамо са распоном цијена. То су цијене које су биле прије поскупљења наване цијене гаса „Енергоинвеста“, тако да ће се за овај мјесец тек формирати нове цијене – рекао је он.

Он је подсјетио да вишегодишњи уговор о снабдијевању и транспорту гаса између предузећа „Сарајево-гас“ и сарајевског „Енергоинвеста“ истиче у децембру, послије чега би добављач требало да буде предузеће „РС-гас“. Промјеном добављача, како наводи, цијене гаса би тада биле ниже.

-У том случају цијене за потрошаче у Источном Сарајеву биле би изједначене са остатком Републике Српске, односно биле би ниже за око девет одсто - рекао је он.

Елек је истакао да, до истека уговора у децембру, не би требало да дође до нових поскупљења, јер, како каже, цијена се формира на нафтној формули за три мјесеца.

- Мислим да смо достигли врхунац у цијенама гаса и да смо, што се тиче поскупљења, мирни наредна три мјесеца. Цијене се стабилизују, тако да би у наредном периоду цијене требало да стоје или, надамо се, да почну падати – закључио је Елек.

Слична ситуација је и са цијенама централног гријања.

Директор предузећа "Топлане" из Источног Новог Сарајева Дејан Берјан раније је изјавио да је Надзорни одбор предузећа упутило Скупштини ове општине захтјев за повећање цијена гријања.

Како је навео, повећање цијене гријања затражио је због енормног поскупљења енергената на тржишту.

Не прецизирајући коју је цијену Надзорни одбор предложио, Берјан је рекао да ће Скупштина општине Источно Ново Сарајево, као оснивач предузећа, донијети коначну одлуку о цијени.

- Постоји могућност да предложена цијена буде усвојена, али и да буде повећана или смањена - додао је Берјан.

Тренутна цијена гријања за станове по метру квадратном износи 1,47 КМ, а Предузеће "Топлане" тренутно грије више од 900 станова и 30 пословних објеката.

Због раста цијена других енергената, попут огревног дрвета и пелета, све већи број грађана одлучује да се грије на струју.

Цијена струје у Републици Српској вишеструко је нижа у односу на земље окружења и неће се значајније мијењати до 1. јануара 2025. године, када ће све бити на бази тржишног пословања, изјавио је Срни у августу ове године генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић.

Он је тада објаснио да је цијена струје коју грађани у Републици Српској плаћају 22,5 евра по мегават-сату, у Словенији 220 евра по мегават-сату, а у Њемачкој 270 до 350 евра по мегават-сату.

Међутим, Петровић је прошле седмице изјавио да би могле да буду уведене такозване „блок тарифе“ и да ће скупље киловате плаћати потрошачи који се буду гријали на струју, односно они који буду имали прекомјерну потрошњу.

- Није ријеч о класичним поскупљењима, то је само домаћински однос ЕРС према домаћинствима и привредницима. Морамо да заштитимо онога који штеди, али и да наплатимо ономе који троши више. Није ово систем поскупљења, већ систем енергетске стабилности - изјавио је Петровић за Срну.

Дугогодишњи предузетник и власник фирме “Еко Жељезница” из Источног Сарајева Саша Шкобо бави се продајом дрва, а како је истакао за Катеру, цијена једног метра исцијепаних дрва износила је 120 КМ, док сада износи 150 КМ.

- Због великог раста цијена, не можемо да се одупремо поскупљењу. Потражња за дрвима је никад већа јер су грађани, који се грију на струју или пелет, узели дрва као резерви огрев – рекао је Шкобо.

Како истиче, пензионери први купују дрва, а за њих је, у овој фирми, омогућено плаћање на осам рата.

Он је додао да су велику пометњу направили и “пелетари” .

- Због енормно велике цијене пелета, која износи између 700 КМ до 800 КМ по тони, фирме за производњу овог огрева купују сав дрвни материјал - истакао је Шкобо.

Он је додао да уколико БиХ константно буде извозила огревни материјал ван својих граница, становици ће имати проблем, можда не ове године, али у будућности сигурно хоће.

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Brzi 08.11.2022. 07:36
    Šta bi sa popustom za ustedu u oktobru, slaga Luka. Nije mu prvi put. Ne treba mu nista vjerovati
  • Generic placeholder image
    Te: Majstor 07.11.2022. 23:05
    Tako je majstore. To nisu opštinske pare nego i moje, tvoje narodne, a opštine ih daju samo određenoj grupi stanovništva. ZAŠTO?
  • Generic placeholder image
    Neven 07.11.2022. 20:12
    U Palama sve novo izgrađene zgrade su projektovane da se griju na električnu energiju sa ugrađenim termoblokovima, drugog načina i alternative za grijanje stanova nema. Doduše kao ukrasi imaju ozidani dimnjaci, ali nemaju svrhu ni funkciju jer kako ložiti drva ili pelet, kad te zgrade nemaju ni podrume ni garaže gdje bi se ogrev mogao skladištiti. Važno je da su investitori-izvođači radova ugradili dimnjake da kupcima stanova zamažu oči, a što nema podruma za drva nema veze. Njima je bio cilj samo što jeftinije da prođu kod gradnje i da ostvare što veći profit koji su kupci podobro im platili i pretplatili. Tako da nije pošteno vršiti pritisak na vlasnike stanova da manje troše da bi manje i platili, kako jedino da isključe grijanje i da crkavaju od zime. Krajnje nehumano i diskriminatorski odnos od strane Elektrodistibucije RS-e.
  • Generic placeholder image
    Мајстор 07.11.2022. 14:58

    Nekorektno je da opštine uopšte dotiraju toplane. Praktično sufinansiraju one koji imaju svakako najjeftinije grijanje, nenormalno. Opštine na najdrastičniji način vrše diskriminaciju svojih građana. Po kom osnovu to rade. NENORMALNO
  • Generic placeholder image
    Pale 07.11.2022. 12:44
    Samo sto nije korektno da se potrosaci koji se godinama (stalno) griju na struju na neki nacin ,,kaznjavaju,, zbog prikljucivanja novih korisnika jer oni imaju rezervnu opciju grijanja.
Повезане вијести
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије Сутра обиљежавање Дана несталих Срба Сарајевско-романијске регије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    53m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    13h 30m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 4m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 18m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 22m
    1