Sve veći broj građana Istočnog Sarajeva odlučuje da se grije na struju

07.11.2022. 11:18
5
IZVOR: katera.news

Inflacija je u punom jeku i gotovo da ne postoji nešto što posljednjih mjeseci nije poskupjelo, počevši od osnovnih životnih namirnica, građevinskog materijala, obuće, odjeće, guma za automobile, zubarskih usluga, registracija vozila, pa do onog što trenutno najviše zabrinjava građane, a to je ogrev.

Poznato je već da građani Istočnog Sarajeva plaćaju najvišu cijenu gasa u Republici Srpskoj jer se ovim energentom snabdijevanju iz FBiH.

Gasom iz preduzeća „Sarajevo-gas“ a.d. Istočno Sarajevo snabdijeva se oko 5.500 korisnika, a osim domaćinstava, ovim brojem korisnika obuhvaćeni su i privredni subjekti, te Bolnica „Srbija“.

Direktor ovog preduzeća Nedeljko Elek u razgovoru za Kateru izjavio je da cijena gasa za domaćinstva u Istočnom Sarajevu iznosi 1,35 KM, bez PDV-a, za metar kubni, dok je za komercijalne kupce veća za oko desetak odsto.

Dodajući da se radi o cijenama prije povećanja nabavne cijene gasa.

-Trenutno se suočavamo sa rasponom cijena. To su cijene koje su bile prije poskupljenja navane cijene gasa „Energoinvesta“, tako da će se za ovaj mjesec tek formirati nove cijene – rekao je on.

On je podsjetio da višegodišnji ugovor o snabdijevanju i transportu gasa između preduzeća „Sarajevo-gas“ i sarajevskog „Energoinvesta“ ističe u decembru, poslije čega bi dobavljač trebalo da bude preduzeće „RS-gas“. Promjenom dobavljača, kako navodi, cijene gasa bi tada bile niže.

-U tom slučaju cijene za potrošače u Istočnom Sarajevu bile bi izjednačene sa ostatkom Republike Srpske, odnosno bile bi niže za oko devet odsto - rekao je on.

Elek je istakao da, do isteka ugovora u decembru, ne bi trebalo da dođe do novih poskupljenja, jer, kako kaže, cijena se formira na naftnoj formuli za tri mjeseca.

- Mislim da smo dostigli vrhunac u cijenama gasa i da smo, što se tiče poskupljenja, mirni naredna tri mjeseca. Cijene se stabilizuju, tako da bi u narednom periodu cijene trebalo da stoje ili, nadamo se, da počnu padati – zaključio je Elek.

Slična situacija je i sa cijenama centralnog grijanja.

Direktor preduzeća "Toplane" iz Istočnog Novog Sarajeva Dejan Berjan ranije je izjavio da je Nadzorni odbor preduzeća uputilo Skupštini ove opštine zahtjev za povećanje cijena grijanja.

Kako je naveo, povećanje cijene grijanja zatražio je zbog enormnog poskupljenja energenata na tržištu.

Ne precizirajući koju je cijenu Nadzorni odbor predložio, Berjan je rekao da će Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo, kao osnivač preduzeća, donijeti konačnu odluku o cijeni.

- Postoji mogućnost da predložena cijena bude usvojena, ali i da bude povećana ili smanjena - dodao je Berjan.

Trenutna cijena grijanja za stanove po metru kvadratnom iznosi 1,47 KM, a Preduzeće "Toplane" trenutno grije više od 900 stanova i 30 poslovnih objekata.

Zbog rasta cijena drugih energenata, poput ogrevnog drveta i peleta, sve veći broj građana odlučuje da se grije na struju.

Cijena struje u Republici Srpskoj višestruko je niža u odnosu na zemlje okruženja i neće se značajnije mijenjati do 1. januara 2025. godine, kada će sve biti na bazi tržišnog poslovanja, izjavio je Srni u avgustu ove godine generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

On je tada objasnio da je cijena struje koju građani u Republici Srpskoj plaćaju 22,5 evra po megavat-satu, u Sloveniji 220 evra po megavat-satu, a u Njemačkoj 270 do 350 evra po megavat-satu.

Međutim, Petrović je prošle sedmice izjavio da bi mogle da budu uvedene takozvane „blok tarife“ i da će skuplje kilovate plaćati potrošači koji se budu grijali na struju, odnosno oni koji budu imali prekomjernu potrošnju.

- Nije riječ o klasičnim poskupljenjima, to je samo domaćinski odnos ERS prema domaćinstvima i privrednicima. Moramo da zaštitimo onoga koji štedi, ali i da naplatimo onome koji troši više. Nije ovo sistem poskupljenja, već sistem energetske stabilnosti - izjavio je Petrović za Srnu.

Dugogodišnji preduzetnik i vlasnik firme “Eko Željeznica” iz Istočnog Sarajeva Saša Škobo bavi se prodajom drva, a kako je istakao za Kateru, cijena jednog metra iscijepanih drva iznosila je 120 KM, dok sada iznosi 150 KM.

- Zbog velikog rasta cijena, ne možemo da se odupremo poskupljenju. Potražnja za drvima je nikad veća jer su građani, koji se griju na struju ili pelet, uzeli drva kao rezervi ogrev – rekao je Škobo.

Kako ističe, penzioneri prvi kupuju drva, a za njih je, u ovoj firmi, omogućeno plaćanje na osam rata.

On je dodao da su veliku pometnju napravili i “peletari” .

- Zbog enormno velike cijene peleta, koja iznosi između 700 KM do 800 KM po toni, firme za proizvodnju ovog ogreva kupuju sav drvni materijal - istakao je Škobo.

On je dodao da ukoliko BiH konstantno bude izvozila ogrevni materijal van svojih granica, stanovici će imati problem, možda ne ove godine, ali u budućnosti sigurno hoće.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Brzi 08.11.2022. 07:36
    Šta bi sa popustom za ustedu u oktobru, slaga Luka. Nije mu prvi put. Ne treba mu nista vjerovati
  • Generic placeholder image
    Te: Majstor 07.11.2022. 23:05
    Tako je majstore. To nisu opštinske pare nego i moje, tvoje narodne, a opštine ih daju samo određenoj grupi stanovništva. ZAŠTO?
  • Generic placeholder image
    Neven 07.11.2022. 20:12
    U Palama sve novo izgrađene zgrade su projektovane da se griju na električnu energiju sa ugrađenim termoblokovima, drugog načina i alternative za grijanje stanova nema. Doduše kao ukrasi imaju ozidani dimnjaci, ali nemaju svrhu ni funkciju jer kako ložiti drva ili pelet, kad te zgrade nemaju ni podrume ni garaže gdje bi se ogrev mogao skladištiti. Važno je da su investitori-izvođači radova ugradili dimnjake da kupcima stanova zamažu oči, a što nema podruma za drva nema veze. Njima je bio cilj samo što jeftinije da prođu kod gradnje i da ostvare što veći profit koji su kupci podobro im platili i pretplatili. Tako da nije pošteno vršiti pritisak na vlasnike stanova da manje troše da bi manje i platili, kako jedino da isključe grijanje i da crkavaju od zime. Krajnje nehumano i diskriminatorski odnos od strane Elektrodistibucije RS-e.
  • Generic placeholder image
    Majstor 07.11.2022. 14:58

    Nekorektno je da opštine uopšte dotiraju toplane. Praktično sufinansiraju one koji imaju svakako najjeftinije grijanje, nenormalno. Opštine na najdrastičniji način vrše diskriminaciju svojih građana. Po kom osnovu to rade. NENORMALNO
  • Generic placeholder image
    Pale 07.11.2022. 12:44
    Samo sto nije korektno da se potrosaci koji se godinama (stalno) griju na struju na neki nacin ,,kaznjavaju,, zbog prikljucivanja novih korisnika jer oni imaju rezervnu opciju grijanja.
Povezane vijesti
Milan treba našu pomoć – pozovi 17047 Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
Preminula Vera Grgić Preminula Vera Grgić
Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
Najčitanije
  • Preminula Vera Grgić
    22h 15m
    0
  • Milan treba našu pomoć – pozovi 17047
    12h 35m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    22h 59m
    0
  • "Đurđevdan" prvi put zapjevan u vozu smrti
    1h 48m
    0
  • Godišnjica odbijanja Vens-Ovenovog plana
    1h 42m
    0