Све више америчких фирми користи дронове за доставу хране

26.03.2023. 21:52
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Рутинска употреба дронова распрострањена је у ратовима, полицијским интервенцијама и пољопривреди, али сада их све више америчких фирми користи за доставу намирница право до кућних врата.

У једном од предграђа источне Вирџиније породици Бау намирнице се достављају помоћу дрона – најмање једном недјељно.

Чед Бау каже да им је то веома згодно јер имају близанце.

- Не губимо вијреме на утоваривање и истоваривање намирница из аутомобила. За разлику од 30-минутног путовања, сада је потребно свега 15 минута да нам све стигне пред кућу - каже он, преноси Глас Америке.

Роба је наручена преко интернета, из оближњег Волмарта, једног од највећих америчких трговинских ланаца. Прошле године ова компанија је имала више од 6.000 испорука дроновима.

- Дронови, покривају неколико ствари. Прво – стварно су брзи. Такође, лако се одржавају - објашњава Филип Валас, директор Волмарта за федералне послове.

Компанија користи услугу звану ДронАп за испоруку већине наруџбина. Након што корисник наручи преко интернета, упосленик покупи наруџбину из продавнице, ставља је у кутију, закачи за дрон и достави је муштерији, обично у року од 30 минута.

Услуге испоруке дроном посебно су погодне за људе који живе у руралним областима, као и старије грађане који су слабије покретни.

У иностранству, често се користе за испоруку медицинских залиха у удаљена подручја. Али у Сједињеним Државама, њихова комерцијална употреба је још експериментална.

Као и са било којом новом технологијом, употребу дронова прати неколико изазова – попут лошег времена али и питања приватности.

- Наш софтвер може да идентификује области које не желимо да дрон прелети - каже Ентони Витоне, директор компаније ДронАп.

Дронови лете на око 25 метара изнад земље, што помаже заштити приватности, али и слуха од буке. Међутим, главни изазов, кажу у ДронАпу, су строга правила која је поставила Федерална управа за авијацију, која надгледа прописе о дроновима.

- Мислим да је федерална управа учинила много да унапреди технологију дронова, али није пратила куда идемо - истиче Витоне.

Федерална управа за авијацију је навела да ће у септембру ступити на снагу обавеза да се дронови даљински идентификују, што је велики корак ка омогућавању управљања у сфери саобраћања без посаде, преноси Глас Америке.

Уредница Дронлајфа Мириам Мекнеб наводи да је примена дронова веома важна тема у Федералној агенцији за авијацију.

- Говоримо о томе како интегрисати дронове у постојеће системе контроле лета. Омогућити да та питања буду ријешена на поштен начин - наводи она.

Чед Баум каже да ће целокупна беспилотна авијација у будућности свима бити од користи, у Америци и иностранству.

- Како их све више компанија продаје на интернету, производи ће вам кући бити достављани брже и сигурније - сматра Баум.

Коментари 0
Повезане вијести
Вучевић: Уочени дронови на административној линији Вучевић: Уочени дронови на административној линији
Вучић: Не може се допустити да неко шпијунира касарне Вучић: Не може се допустити да неко шпијунира касарне
Најчитаније
 • Бачена бомба у двориште породичне куће у Сокоцу
  20h 42m
  3
 • Сокочанин аутом ударио двојицу суграђана
  21h 5m
  0
 • Београђани желе да оживе паљанско предузеће
  21h 55m
  6
 • Преминуо Синиша Драшковић
  14h 43m
  1
 • Полицајци ће уз пиштољ носити и ПОС терминале
  22h 20m
  0