Све више насиља у школским клупама у Српској

19.07.2022. 11:13
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Све је више насиља међу основцима и средњошколцима у Републици Српској.

У прилог томе говоре подаци Министарства унутрашњих послова Републике Српске, према којима је у току школске 2021/2022. године у школама у Републици Српској, евидентирано 35 случајева вршњачког насиља, што је више у односу на школску 2020/2021, када су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске забиљежили 29 случајева малољетничке делинквенције.

Поједини случајеви пријављени су тужилаштву, а због почињених кривичних дјела покренути су и прекршајни поступци.

- Полицијски службеници надлежним тужилаштвима поднијели су 14 извјештаја о почињеним кривичним дјелима, шест извјештаја о предузетим мјерама и радњама, у 12 случајева је покренут прекршајни поступак, док је у три случаја покренут поступак унутар школе - речено је за "Независне новине" из МУП-а Српске.

У току недавно завршене школске године, вршњачко насиље починило је 57 малољетника, од којих су 51 мушког и шест женског пола. Оно што посебно забрињава јесте податак да је број малољетних делинквената међу основцима и средњошколцима скоро идентичан.

- Међу малољетним починиоцима, 26 су ученици основне и 31 средње школе - саопштено је из МУП-а Републике Српске.

Социолог Владимир Васић за "Независне новине" поручује да је малољетничка делинквенција типична за неуређена друштва.

- То је упаљен аларм да у овом друштву једноставно нешто није у реду. Дјеца само тиме показују да нешто није добро у породици или социјалној средини. Ови подаци су у стварности и гори, јер имамо дјеце која никоме не говоре да су била жртве вршњачког насиља. Као продукт свега тога, нажалост, имамо честа самоубиства међу малољетницима или посезање за психоактивним супстанцама - истиче Васић.

Он сматра да је систем вриједности урушен и да то директно утиче на појаву вршњачког насиља међу школарцима.

- Музика, филм, пласирање других ствари, промовише искривљене вриједности, прије свих насиље. Ти неки, условно речено, лоши момци, приказују се као добри и хероји. Морамо дјеци да нађемо алтернативу за улицу, да нађемо алтернативу за коцкарницу, за друштвене мреже итд. Дијете је само ту колатерална штета читавог овог система, а највећи терет, поред породице, носи школа - каже Васић, који подсјећа да се управо из школских клупа развија идентитет дјеце, што се одражава на њихово одрастање.

Психолог Александар Милић у разговору за "Независне новине" истиче да су у овом случају заказали сви, од школе до родитеља.

- И школе су затајиле, оне само евидентирају, па позову родитеље. Тамо су педагог, психолог и наставници. А ако је епилог да само буду кажњена дјеца, онда се појачава отпор међу дјецом да се то ријеши. Ми имамо погрешан приступ, уочавамо проблем и онда тражимо од родитеља да то ријеше, а то у ствари школе треба да ријеше. Јер има и случајева психичког злостављања у школама - јасан је Милић.

Наводи да се, у складу са узрастом, шири поглед на свијет и однос према другима.

- Код дјеце се лако ствара та социјална нетрпељивост према вршњацима. Очито да нема довољно активности у школама, а питам - па гдје би требало да буде, ако не тамо? Не можемо дјеци само изрицати дисциплинске мјере, па није то суд - категоричан је Милић.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске поручују да ће у наредном периоду предузети додатне активности на јачању васпитне улоге школе како би појаве насиља смањили на минимум те ојачали превентивно дјеловање.

Аутор: Радош Крстојевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    mm 19.07.2022. 11:38
    Врло "празан" текст. У школама је много више насиља него што показују званични показатељи. У школама је све више и "булинга" и "мобинга". Психолози и педагози се баве "менаџментом", а не својим пословима и радним задацима: Наставници се дијеле на "подобне" и "неподобне". Школе су постале слика и прилика осталих друштвених сфера. Школство је : скупо, кабасто и заостаје за тржишним захтјевима. Ето, стигли нам просвјетни радници са приватних факултета.
Повезане вијести
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови Наредних дана сунчано, у недјељу и понедјељак понегдје пљускови
Рођено 18 беба у Републици Српској Рођено 18 беба у Републици Српској
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 6m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 5m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 41m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 2m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 45m
    9