Све више обољелих од карцинома и бубрежних болести

04.09.2019. 10:38
0
ИЗВОР: Срна

Начелник општине Рогатица Милорад Јагодић изјавио је данас Срни да становништво ове локалне заједнице и данас трпи страшне посљедице НАТО бомбардовања из 1995. године, будући да је евидентан пораст броја обољелих од карцинома и бубрежних болести.

Нагласивши да из Рогатице на дијализу у болницу у Фочу одлази највећи број бубрежних болесника у односу на општине у окружењу, Јагодић је истакао да то има узрочно-посљедичних веза са страшним дејством НАТО бомби са осиромашеним уранијумом. 

Он је подсјетио да је НАТО 1995. године, током напада на насеља и положаје Војске Републике Српске, жестоко бомбардовао и подручја општине Рогатица, далеко од било које линије раздвајања. 

-На Зловрху /репетитор/ нам је погинуло 10 момака, а у Месићима је бомбардован и срушен стари жељезни мост који никако није могао да буде никакав стратешки, ни војни циљ. Сама Рогатица и њено окружење били су изложени неселективном дејству НАТО бомби са осиромашеним уранијумом. То је нешто најгоре што нам се десило у одбрамбено-отаџбинском рату-, рекао је начелник општине Рогатице. 

Јагодић је нагласио да је НАТО тада поново искористио прилику да снагу и војну моћ искали на Србима, односно да стане на бошњачку страну у протеклом рату. 

У Источном Сарајеву је 26. августа, на иницијативу Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, одржан састанак о обиљежавању Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској на којем је прихваћено да Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској буде 9. септембар, на датум када су усљед дјеловања НАТО-а убијени брат и сестра Радмила и Раденко Галинац. 

Састанку у просторијама Градске управе Источно Сарајево присуствовали су представници ресорног министарства и Градске управе, општина у саставу града Источно Сарајево, општина Хан Пијесак, Калиновик и Чајниче, те борачких организација, који су подржали приједлог да град Источно Сарајево покрене иницијативу за подизање спомен-обиљежја у знак сјећања на жртве страдале у НАТО агресији. 

Према програму ове манифестације, у понедјељак 9. септембра у 10.30 часова у Храму Светог Петра Зимоњића Сарајевског у Војковићима у Источној Илиџи требало би да буде служен парастос за све невине жртве НАТО агресије, а потом ће у 11.00 часова на гробове брата и сестре Галинац, на гробљу у насељу Грлица, бити положени вијенци и цвијеће. 

У 12.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву требало би да буде одржана пригодна духовна академија. 

Према одлуци Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова која је донесена у марту, као Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Српској одређен је 9. септембар. 

Приједлог да овај догађај добије републички значај дао је посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац и овај догађај биће 27. у календару обиљежавања најважнијих датума из историје српског народа са ових простора. 

Кошарац је 23. новембра прошле године Одбору Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова упутио приједлог да 9. септембар буде Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања, у складу са иницијативом коју је раније покренула Новинска агенција Републике Српске - СРНА. 

Кошарац је тада у допису Одбору подсјетио да је Срна покренула иницијативу и објавила серију текстова који су овјековјечили свједочења о НАТО агресији у Републици Српској и жртвама бомбардовања осиромашеним уранијумом. 

Иницијатива за обиљежавање дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа прошле године на приједлог Срне. 

Брат и сестра Радмила и Раденко Галинац били су међу првим жртвама НАТО бомбардовања Републике Српске. 

Погинули су 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, гдје их је пилот НАТО-а звјерски убио након рушења моста.

Коментари 0
Повезане вијести
Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
"Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури "Колатерална штета" - 25 годинa од убиства цивила у Грделичкој клисури
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    20h 7m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    5h 40m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    20h 17m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    5h 46m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    5h 44m
    0