Свечани дефиле застава 18 ратних јединица и помен палим јунацима

12.05.2020. 13:37
0
ИЗВОР: СРНА

У част 28 година од формирања Војске Републике Српске /ВРС/ и 15 година од формирања Трећег пјешадијског Република Српска пука који баштини традицију српске војске у Бијељини је одржан свечани дефиле ратних застава од касарне до централног споменика браниоцима и служен помен погинулим јунацима.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије је у бесједи након помена честитао Дан ВРС припадницима војске и полиције, као и градским оцима у служби народа, те позвао Србе на сабрање, јединство и заједништво, као и поштовање свих пострадалих за слободу и одбрану Републику Српску.

"Србима је најпотребније јединство, али и сјећање на жртве, да их помињемо у молитвама, да будемо једно у љубави, јер они нису мртви за вјечност, њихово је Царство небеско", поручио је владика и истакао да је побједа живота над смрћу пут који води у вјечни живот.

Ратни командант Будимир Гаврић, генерал у пензији, рекао је новинарима да се Дан ВРС обиљежава са поносом и навео да је Источно-босански корпус одбранио простор Семберије, Мајевице и Посавине, те знатно допринио пробоју коридора живота од Републике Српске ка матици Србији.

"У борбама за одбрану и слободу српског народа на овом простору пале су велике жртве, из нашег корпуса погинуло је 1.869 војника, а више од 5000 је било рањених", навео је Гаврић.

Командант Трећег пјешадијског батаљона стационираног у бијељинској касарни, пуковник Небојша Јовановић, рекао је новинарима да је српски народ деведесетих година прошлог вијека био приморан да одговори на невољу која се надвила над њим и да је, као много пута у историји, урадио то на најбољи могући начин и стао у одбрану својих огњишта.

"У одбрамбено-отаџбинском рату српски народ је још једном показао патриотизам и родољубље и како се треба борити за своју родну груду, показали смо шта значи слава и част за српског војника", навео је пуковник Јовановић и поручио да су припадници Трећег пјешадијског батаљона достојни потомци својих славних предака.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је за Дан ВРС, на празник Светог Василија Острошког, да је дан за сјећање на ствараоце Републике Српске, истичући да је за слободу српског народа животе дало више од 23.000 људи.

Он је позвао да се жртве вјечно памте и да се страдање за слободу више не понови.

Испред централног споменика на тргу у Бијељини, мјесту које је симбол слободе, херојства и жртве српске војске, полагањем вијенаца и цвијећа свечано је обиљежен Дан ВРС, Дан 18 семберских ратних јединица и Дан Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Вијенце су положиле делегације локалних управа у регији, борачке организације, војске и полиције, а црвене руже на споменик су положили представници 18 семберских ратних јединица, породица погинулих и сабораца.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    18h 57m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    19h 41m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    23h 46m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    23h 50m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    9h 17m
    0