Шверцери искористили празничну трпезу: Прасићи 17 КМ по килограму

20.12.2023. 11:20
2
ИЗВОР: nezavisne.com

Грађанима у Српској један оглас на интернету привукао је посебну пажњу, у коме се наводи да је цијена прасића 17 КМ по килограму живе ваге.

Да је ова информација тачна, потврдили су и наши саговорници који истичу да се због овако високе цијене прасетине грађани одлучују на промјену своје традиционалне навике, па ће за своје празничне трпезе, умјесто прасетине, више куповати јагњетину, чија је цијена око 11 КМ по килограму.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је за "Независне новине" да понуда и потражња диктирају цијену, што у преводу значи да су и јагњетина и прасетина знатно поскупјеле.

Када је ријеч о цијени јагњетине по живој ваги, она је због повећане потражње скочила чак до 11 КМ, односно, према ријечима наших саговорника, цијена се креће од девет до 11 КМ.

- Недовољна понуда у односу на потражњу на тржишту узрокована афричком кугом код нас је довела до веће потражње него што имамо понуде. Са друге стране, нико од пољопривредних произвођача не продаје прасиће по тако високој цијени - рекао је Маринковић.

Како је рекао, максимална цијена по којој произвођачи продају прасиће по килограму је 12 КМ, све преко тога по вишој цијени продају препродавци, односно шверцери.

- Како је нереално било када смо продавали испод производне цијене, тако ни ово сада што се дешава није реално. Такође, како примјећујемо, на тржишту је повећана потражња за јагањцима. Све што се дешава сада плаћају крајњи потрошачи те се бојим да би ово могло да се задржи још један период рекао је Маринковић.

Према његовим ријечима, ниске цијене никако нису биле оправдане, али, како каже, ни ове високе сада нису оправдане.

- У свему овоме најмању зараду имају фармери, произвођачи, а сви други у ланцу, осим крајњег потрошача, имају већу зараду рекао казао је Маринковић.

Када је ријеч о јагањцима, Маринковић истиче да је цијена прије ове велике потражње износила осам КМ, али, како каже, сада иде до 11 КМ.

- Сви траже одређену килажу, односно од 25 до 28 килограма, а тога нема на нашем тржишту и то одмах подиже цијену - рекао је Маринковић.

Мишо Маљчић, предсједник Удружења свињара РС, рекао је за "Независне новине" да је потражња из дана у дан све већа.

- Домаћи произвођачи од понедјељка продају прасиће по цијени од десет до 12 КМ највише, а све изнад тога је подигнута цијена од накупаца који користе тешку ситуацију, као и немогућност појединца да набаве прасиће за предстојеће празнике - рекао је Маљчић.

Коментаришући тренутну ситуацију у вези са повећаном потражњом за јагањцима, он истиче да, без обзира на то што су јагњад јефтинија по килограму живе ваге, рачуница иде у прилог прасећем печењу.

- Од прасета тешког 30 килограма живе ваге добије се 15 килограма печења, а од јагњета те тежине тек десетак килограма печеног меса, тако да је јагњетина ипак скупља - рекао је Маљчић

Рашо С. рекао је за "Независне новине" да је прасе за Божић купио прије неколико дана по цијени од 11 КМ по килограму.

- Имао сам среће, купио сам на локалној пијаци у свом селу. Био је само један фармер који је продавао прасиће и код њега је била ова цијена. Данима сам тражио код препродавца код којих је цијена била 15 КМ, што је стварно пуно - рекао је он.

Дијана Петрушић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Kojo 20.12.2023. 22:46
    Upravo tako, i ja kontam pijetla ionako slabo kukuriječe, valjda i on ostario.
  • Generic placeholder image
    voxpopuli 20.12.2023. 14:43
    Promjenit ću tradiciju tako što ću okrenuti dvoje troje piladi na ražnju.
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    16h 39m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    15h 28m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 5m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 10m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    17h 38m
    0