Свети Никола у кочији прошао улицама Сокоца и даривао дјецу

18.12.2019. 14:10
1
ИЗВОР: СРНА

Свети Никола данас је у својој свечаној кочији прошао Сокоцем, те се радовао, дружио и разговарао са неколико стотина малишана којима је подијелио слаткише.

Директор локалне Установе за културу Ирена Шућур рекла је новинарима да се на Сокоцу већ 24 године организује сценски приказ проласка Светог Николе у пратњи анђела.

Шућурова је рекла да „Никољданска поворка“ креће из порте Цркве Светог пророка Илије, а потом се зауставља испред соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање, те основне и средње школе, даривајући дјецу и младе слаткишима.

Она је навела да је сценски приказ проласка Светог Николе један од програмских садржаја које ова установа традиционално организује у оквиру „Никољданских свечаности“.

-Како је Свети Никола у хришћанском свијету познат по милосрђу, наша традиција налаже да његујемо сјећање на њега као заштитника дјеце, учених људи, трговаца, морнара и путника - рекла је Шућурова.

Васпитач у старијој вртићкој групи на Сокоцу Жељана Шолаја рекла је Срни да ова установа слави Светог Николу као заштитника дјеце и да долазак „Никољданске поворке“ малишани доживљавају са посебном радошћу.

-Овај празник се на више начина обиљежава у нашој установи, што ће грађани имати прилику да виде у недјељу, 22. децембра, на никољданској приредби у Духовном центру Романијске Лазарице - најавила је Шолаја.

Организатори манифестације „Свети Никола у граду“, односно 24. сценског приказа проласка Светог Николе у пратњи анђела кроз Соколац, су локална Установа за културу „Перо Косорић“ и Црквена општина Соколац, а покровитељ кабинет начелника општине.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Sova 18.12.2019. 16:07
    Dobra mu kočija 😊
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    13h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    11h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    10h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    10h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    9h 10m
    1