Светосимеоновска литија прошла улицама Подгорице

26.02.2023. 15:46
0
ИЗВОР: in4s.net

Киша и јак вјетар нису спријечили вјерујући народ да учествује у Свенародној традиционалној Светосимеонској литији.

На празник када Света црква прославља Светог Симеона Мироточивог, у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици Свету архијерејску литургију, са почетком у 9 часова, служио је Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са више архијереја.

Од Саборног храма па до Немањиног града на обали ријеке Рибнице, гдје је рођен Стефан Немања – Свети Симеон Мироточиви, кренула је традиционална свенародна Светосимеоновска литија, коју предводи митрополит Јоаникије са више архијереја.

На литургијској бесједи митрополит је казао да се нада да ћемо се међусобно измирити и објединити и да ћемо у радости дочекати Васкрсење Христово.

- Данас славимо светитеља из рода нашега који је Богу дао све. Не знамо да ли се више жртвовао као државник, као ратник, као дипломата, или као ктитор и подвижник. На крају, све је то запечатио, све оно што је до тада Богу приносио и у славу Божију чинио одрицањем од овог свијета да би Господу посветио и примио на жртву сво своје биће уз монашко служење - рекао је митрополит.

Митрополит је рекао да је Свети Симеон Мироточиви своме роду оставио запаљену свијећу вјере и њену основу за сва времена.

- Зато славимо Светог Симеона Мироточивог, једну од највећих личности српског рода, истичући са поносом немањићко насљеђе у Црној Гори. То се насљеђе није његовало само за вријеме Немањића већ се то његовало кроз сву нашу историју – од Црнојевића и Балшића преко Петровића. Посебно књаз Никола, када је подизао Црну Гору, позивао на светога старца Немању и на његове заслуге и његово поријекло из Црне Горе - објашњава владика.

Када год славимо Светог Симеона или Светог Саву, на Богослужењима се благодари Богу на даровима, казао је владика и додао да је то разлог за свечаности.

- Ово вријеме је Богу благословено. И киша је благословена. Дај Боже да нам буде на здравље и спасење. Исто као и на литији са Светим Василијем - закључио је митрополит.

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 8m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 26m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 53m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 41m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 2m
    0