Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice

26.02.2023. 15:46
0
IZVOR: in4s.net

Kiša i jak vjetar nisu spriječili vjerujući narod da učestvuje u Svenarodnoj tradicionalnoj Svetosimeonskoj litiji.

Na praznik kada Sveta crkva proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa više arhijereja.

Od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali rijeke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenula je tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija, koju predvodi mitropolit Joanikije sa više arhijereja.

Na liturgijskoj besjedi mitropolit je kazao da se nada da ćemo se međusobno izmiriti i objediniti i da ćemo u radosti dočekati Vaskrsenje Hristovo.

- Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog svijeta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu svo svoje biće uz monaško služenje - rekao je mitropolit.

Mitropolit je rekao da je Sveti Simeon Mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu svijeću vjere i njenu osnovu za sva vremena.

- Zato slavimo Svetog Simeona Mirotočivog, jednu od najvećih ličnosti srpskog roda, ističući sa ponosom nemanjićko nasljeđe u Crnoj Gori. To se nasljeđe nije njegovalo samo za vrijeme Nemanjića već se to njegovalo kroz svu našu istoriju – od Crnojevića i Balšića preko Petrovića. Posebno knjaz Nikola, kada je podizao Crnu Goru, pozivao na svetoga starca Nemanju i na njegove zasluge i njegovo porijeklo iz Crne Gore - objašnjava vladika.

Kada god slavimo Svetog Simeona ili Svetog Savu, na Bogosluženjima se blagodari Bogu na darovima, kazao je vladika i dodao da je to razlog za svečanosti.

- Ovo vrijeme je Bogu blagosloveno. I kiša je blagoslovena. Daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje. Isto kao i na litiji sa Svetim Vasilijem - zaključio je mitropolit.

Komentari 0
Povezane vijesti
Dola - pivski Vitlejem i Zid plača Dola - pivski Vitlejem i Zid plača
Studentska litija za Kosovo i Metohiju sutra u Banjoj Luci Studentska litija za Kosovo i Metohiju sutra u Banjoj Luci
Ukaz o načinu pozdravljanja 1884: Po srpskom običaju svaki Srbin… Ukaz o načinu pozdravljanja 1884: Po srpskom običaju svaki Srbin…
Najčitanije
 • Policija objavila detalje nesreće u kojoj je poginuo otac šestoro djece (VIDEO)
  12h 12m
  0
 • Aleksa Vukadin učenik generacije Srednjoškolskog centra „Pale“
  14h 31m
  5
 • Prekid električne energije u Palama
  15h 30m
  0
 • Utopila se dva tinejdžera
  2h 43m
  0
 • Priča o jednoj Dunji (FOTO)
  9h 9m
  0