Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice

26.02.2023. 15:46
0
IZVOR: in4s.net

Kiša i jak vjetar nisu spriječili vjerujući narod da učestvuje u Svenarodnoj tradicionalnoj Svetosimeonskoj litiji.

Na praznik kada Sveta crkva proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa više arhijereja.

Od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali rijeke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenula je tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija, koju predvodi mitropolit Joanikije sa više arhijereja.

Na liturgijskoj besjedi mitropolit je kazao da se nada da ćemo se međusobno izmiriti i objediniti i da ćemo u radosti dočekati Vaskrsenje Hristovo.

- Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog svijeta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu svo svoje biće uz monaško služenje - rekao je mitropolit.

Mitropolit je rekao da je Sveti Simeon Mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu svijeću vjere i njenu osnovu za sva vremena.

- Zato slavimo Svetog Simeona Mirotočivog, jednu od najvećih ličnosti srpskog roda, ističući sa ponosom nemanjićko nasljeđe u Crnoj Gori. To se nasljeđe nije njegovalo samo za vrijeme Nemanjića već se to njegovalo kroz svu našu istoriju – od Crnojevića i Balšića preko Petrovića. Posebno knjaz Nikola, kada je podizao Crnu Goru, pozivao na svetoga starca Nemanju i na njegove zasluge i njegovo porijeklo iz Crne Gore - objašnjava vladika.

Kada god slavimo Svetog Simeona ili Svetog Savu, na Bogosluženjima se blagodari Bogu na darovima, kazao je vladika i dodao da je to razlog za svečanosti.

- Ovo vrijeme je Bogu blagosloveno. I kiša je blagoslovena. Daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje. Isto kao i na litiji sa Svetim Vasilijem - zaključio je mitropolit.

Komentari 0
Povezane vijesti
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 35m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 49m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 39m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 54m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 37m
    0