Svetosimeonovska litija prošla ulicama Podgorice

26.02.2023. 15:46
0
IZVOR: in4s.net

Kiša i jak vjetar nisu spriječili vjerujući narod da učestvuje u Svenarodnoj tradicionalnoj Svetosimeonskoj litiji.

Na praznik kada Sveta crkva proslavlja Svetog Simeona Mirotočivog, u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici Svetu arhijerejsku liturgiju, sa početkom u 9 časova, služio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski g. Joanikije sa više arhijereja.

Od Sabornog hrama pa do Nemanjinog grada na obali rijeke Ribnice, gdje je rođen Stefan Nemanja – Sveti Simeon Mirotočivi, krenula je tradicionalna svenarodna Svetosimeonovska litija, koju predvodi mitropolit Joanikije sa više arhijereja.

Na liturgijskoj besjedi mitropolit je kazao da se nada da ćemo se međusobno izmiriti i objediniti i da ćemo u radosti dočekati Vaskrsenje Hristovo.

- Danas slavimo svetitelja iz roda našega koji je Bogu dao sve. Ne znamo da li se više žrtvovao kao državnik, kao ratnik, kao diplomata, ili kao ktitor i podvižnik. Na kraju, sve je to zapečatio, sve ono što je do tada Bogu prinosio i u slavu Božiju činio odricanjem od ovog svijeta da bi Gospodu posvetio i primio na žrtvu svo svoje biće uz monaško služenje - rekao je mitropolit.

Mitropolit je rekao da je Sveti Simeon Mirotočivi svome rodu ostavio zapaljenu svijeću vjere i njenu osnovu za sva vremena.

- Zato slavimo Svetog Simeona Mirotočivog, jednu od najvećih ličnosti srpskog roda, ističući sa ponosom nemanjićko nasljeđe u Crnoj Gori. To se nasljeđe nije njegovalo samo za vrijeme Nemanjića već se to njegovalo kroz svu našu istoriju – od Crnojevića i Balšića preko Petrovića. Posebno knjaz Nikola, kada je podizao Crnu Goru, pozivao na svetoga starca Nemanju i na njegove zasluge i njegovo porijeklo iz Crne Gore - objašnjava vladika.

Kada god slavimo Svetog Simeona ili Svetog Savu, na Bogosluženjima se blagodari Bogu na darovima, kazao je vladika i dodao da je to razlog za svečanosti.

- Ovo vrijeme je Bogu blagosloveno. I kiša je blagoslovena. Daj Bože da nam bude na zdravlje i spasenje. Isto kao i na litiji sa Svetim Vasilijem - zaključio je mitropolit.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad? Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno Sve vezano za Svetog Savu je svijetlo, uzvišeno i veličanstveno
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  8h 4m
  4
 • Identifikovan napadač na dijete i majku zbog natpisa "delije sever"
  20h 59m
  11
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  8h 6m
  2
 • Sukob navijača u centru Sarajeva
  21h 3m
  2
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  4h 28m
  0