Сви се боре за гласове Срба у Мостару

24.11.2020. 10:19
0
ИЗВОР: Глас Српске

Предизборна трка за гласове званично је почела у Мостару, а српска листа, на којој су представници удружења Срба и странака са сједиштем у Српској, вјерују да могу први пут прећи изборни праг и ући у Градско вијеће, али не крију и да ће српске гласове ловити сви.

Након што су бирачи у свим осталим дијеловима БиХ изабрали нове челнике на локалном нивоу, на ред су дошли Мостарци, који ће на биралишта изаћи 20. децембра и то први пут након 2008. године јер су одлуком Уставног суда БиХ биле суспендоване одредбе Статута града, а тај проблем је ријешен тек ове године, политичким договором ХДЗ-а БиХ и СДА. 

Листу "Остајте овдје - заједно за наш Мостар" пријавила је коалиција СНСД-а и СДС-а уз подршку свих српских удружења у граду на Неретви, а један од кандидата на тој листи Радислав Тубић (СНСД) за "Глас Српске" истиче да је извјесно да ће Срби добити једног легитимног представника у градској власти, а није немогуће да их буде два, па и више.

- Ови избори највише одговарају Србима јер немамо никакав механизам заштите у Градском вијећу. Град већ 12 година заостаје, а осим што желимо да у власти имамо своје легитимне представнике, желимо да са свима другима заједно развијамо Мостар. Проблем јесте што оних који се изјашњавају као Срби има и на другим листама, али не желимо да се превише бавимо тиме. Направили смо добру организацију, знамо наше бирачко тијело, очекујемо да ће и други, не само Срби, препознати оно што смо као мала заједница ми дали за развој Мостара. Велики смо оптимисти да ћемо овај пут успјети - истакао је Тубић. 

Предсједник Координације српских удружења у Мостару Душан Голо, који је такође на кандидатској листи, каже за "Глас Српске" да су од 2012. остали и без права која су формално имали на папиру. Истиче да су се они који су као Срби били у локалној власти борили искључиво за интересе странака којима припадају.

- И један одборник, ако је прави и ако зна, те се не боји рећи да је Србин, може доста да уради. Има пуно националних и грађанских странака које су на своје листе, међу прве, ставили Србе јер очекују да ће освојити та мјеста. Сви се боре за гласове Срба јер је максималан број 15 одборника из једног народа, а добацити до 18 и имати релативну већину, требају три Србина - истакао је Голо и подсјетио да је за већину одлука у Мостару потребна двотрећинска већина.

Соња Жарковић Кузман (СДС), која је друга на листи "Остајте овдје - заједно за наш Мостар", рекла је на почетку кампање да се нада да ће, уласком у Градско вијеће барем једног представника српског народа, Мостар постати љепши, безбједнији и јединственији град.

Предизборна кампања је почела у петак и трајаће до 19. децембра. Право гласа на изборима у Мостару имају укупно 100.864 бирача, на редовним и на бирачким мјестима у иностранству. У Градском вијећу има мјеста за 35 одборника, који се бирају на изборима, а у локалном парламенту треба да буду најмање четири представника из реда сваког конститутивног народа и један из реда осталих.

На мјесто градоначелника могу бити изабрани само одборници изабрани у Градско вијеће, а бира се на првој сједници Вијећа након избора. За избор је потребна двотрећинска већина гласова изабраних одборника, а уколико не буде избора у првом кругу, постоји могућност другог и трећег круга.

На мјесту градоначелника од 2009. године је Љубо Бешлић и то одлукама Централне изборне комисије БиХ јер 2012. и 2016. није било избора.

Дискриминација

Предсједник Иницијативног одбора кровне асоцијације Срба у ФБиХ Миле Марчета рекао је да заједнички наступ Срба у Мостару може зауставити дискриминацију српског народа у свим сферама која траје годинама.

- Србима је одузимана имовина, узурпирани су им посједи, није их било у буџету, нису могли утицати на битне одлуке. Очекујемо добре резултате и да ће се послије толико година показати да Срби живе у том дијелу БиХ и да су народ који жели да остане на својим огњиштима - казао је Марчета Срни.

Коментари 0
Повезане вијести
Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата Парламентарни избори у Хрватској: ХДЗ освојио 61, СДП 42 мандата
Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44 Прва излазна анкета избора у Хрватској: ХДЗ-у 58 мандата, СДП-у и партнерима 44
Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача Пријеподне на изборе у Хрватској већ изашла четвртина гласача
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    13h 55m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 19m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    12h 48m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    4h 25m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 6m
    0