Свједоци на суђењу Дудаковићу: Ко је остао, завршио у масовној гробници или нестао

03.07.2023. 18:16
2
ИЗВОР: srna.rs

Свједоци Тужилаштва БиХ данас су на суђењу некадашњем команданту Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16 припадника тог корпуса за злочине над српским цивилима и војницима у Крајини испричали како су побјегли с подручја Босанског Петровца у септембру 1995, а да су чланови њихових породица, који су остали, касније пронађена у масовној гробници или се о њиховој судбини ништа не зна.

Драган Ступар је рекао да је до септембра 1995. године живио у засеоку Ластве и да је с мајком и сестром побјегао према селу Крњеуша, а потом за Дервенту.

- Дјед је рекао: `Ви слободно идите. Ја их на свом чекам`. Онда је отац рекао да ни он не иде - присјетио се Ступар, који је тада имао десет година.

Он је рекао да његов отац Милан није био војно способан, а да је дјед Сава био 1911. годиште. Ступар је навео да су касније пронађени њихови посмртни остаци, а имовина им је опљачкана и уништена.

- Десило се оно што се свугдје десило – срушено, запаљено, опљачкано - додао је Ступар.

Он је рекао да у то вријеме није знао од чега бјеже из села, а касније је чуо да је у питању био Пети корпус такозване Армије БиХ.

На питања одбрана свједок је рекао да не зна чији је био камион којим су отишли, али је у њему било више људи. Ступар је рекао и да је десетак година након рата видио имовину која је била уништена, али не зна ко је то учинио.

На суђењу је саслушан и Љубо Ступар, који је у засеоку Ластве живио с оцем, мајком, као и дједом – очевим стрицем, који је био члан њиховог домаћинства. Он је рекао да је у септембру 1995. напустио то подручје, али да дјед Давид, који је био 1907. годиште, није хтио ићи.

- Дјед је био убијеђен да је он стар, да му неће нико ништа. Преживио је два рата ту - рекао је Ступар.

Он је додао да је био припадник војске и тада се затекао кући, те је с мајком и оцем на трактору отишао према Дервенти. О судбини дједа ништа нису сазнали.

- Ни до данас ништа није пронађено - изјавио је свједок и потврдио да је дјед говорио да ће се сакрити у шуму, пренијела је Балканска истраживачка мрежа /БИРН/.

За злочине почињене на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста, укључујући убиства више од 300 лица, међу којима највише српских цивила, прогоне и уништење вјерских објеката, оптужени су бивши командант и припадници Петог корпуса Армије БиХ – Атиф Дудаковић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Суђење ће бити настављено 17. јула.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.07.2023. 17:03
    Da smo mi pravi ljudi ovom govnetu se ne bi ni sudilo.
  • Generic placeholder image
    Krcko 03.07.2023. 20:07
    Još jedna sudska farsa po scenariju suda koji bi trebao da sudi po praui i pravdi. Ali od toga nema ništa, jer ubijani su Srbi na kućnim pragovima, za peti korpus to su "agresori" Ovi koji su palili, ubijali i pljačkali smatraju se po akiomu da su "branioci " Bosne. I tako se i sudi "agresorima" umjesto ovim notornim zločincima i ubicama koji za sebe kažu da su tobože branili BiH. Lijepo su to branili, ubjajući domicilno stanovništvo na kućnim ognjištima. Ima da Bogu plate, a od ove sudanije i suđenje neće biti ništa. Pogotovo kada je poznato kakav luksuz ima i privilegije prvooptuženi komandant Atifaga, lik kao i ostali se brane sa slobode, umjesto da leže u zatvoru gdje im je i mjesto
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час У Крајини и Херцеговини могући удари вјетра до 80 километара на час
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    3m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    18h 25m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    19h 40m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    23h 58m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    15h 33m
    0