Свједок промијенио исказ, Тужилаштво тражи аудио-запис са свједочења

08.05.2023. 17:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилац БиХ Маријана Чобовић данас је на суђењу Атифу Дудаковићу и осталима за ратни злочин над српским цивилима и војницама на подручју Крајине предложила да се уз писани записник са саслушања свједока Селвера Војића уврсти и аудио-запис јер је на главном претресу промијенио исказ у односу на онај који је дао 2009. године.

Војић, свједок Тужилаштва БиХ, је 14. маја 2009. године дао исказ у просторијама Агенције за истагу и заштиту БиХ /Сипа/, а онда је на једном од ранијих рочишта рекао да му је за новац сугерисано шта да каже приликом саслушавања током истраге.

Он је, свједочећи на позив Тужилаштва БиХ 10. априла, испричао да му је "Симо Тушевљак сугерисао шта треба рећи, да су га са њим упознали инспектори Сипе и да му је он више пута финансијски помагао, као и да је једно вријеме био сарадник Сипе".

Чобовићева је предочила Судском вијећу дописе из полицијских агенција Сипе, МУП-а Републике Српске, Федералне управе полиције и Обавјештајно-безбједносне агенције у којима се наводи да Војић није био њихов сарадник.

- Свједок је 2009. дао исказ. Желимо доказати да је тада говорио истину и да је на главном претресу промијенио исказ - рекла је Чобовићева и додала да ће накнадно саслушати и инспекторе Сипе које је свједок помињао у судници.

Бранилац Лејла Човић рекла је да нема законских претпоставки за улагање аудио-записника, јер он није саставни дио записника о саслушању свједока, нити је наведен у оптужници.

Иако је Судско вијеће наредило Тужилаштву БиХ да у року од десет дана достави одбрани све доказе, ЦД-ови још нису достављени, те су из Тужилаштва рекли да је у току скенирање материјала и да ће им бити достављени до краја јуна.

Иако је за данас било предвиђено унакрсно испитивање свједока Селвера Војића, одбране оптужених нису имале питања за њега, преноси Бирн.

Некадашњем команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16 припадника тог корпуса суди се за злочине почињене над српским цивилима и заробљеницима на подручју Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста 1995. године.

Оптужница терети Дудаковића и остале за убиство више од 300 Срба, међу којима највише цивила углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за посмртним остацима неких од убијених још се трага.

Суђење се наставља 22. маја.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу Свједок испричао да је рањен у нападу у Добровољачкој и ударен кундаком у главу
Од четири српска војника заробљена на Меремишљу један подлегао од тортура Од четири српска војника заробљена на Меремишљу један подлегао од тортура
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    20h 20m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 16m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    19h 20m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    16h 13m
    1
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    18h 10m
    0