Свјетски путник из Лопара пловио на 11 мора

21.04.2021. 09:02
0
ИЗВОР: srpskainfo

Дипломирани инжењер статистике и кибернетике Слободан Симикић из Лопара, дугогодишњи планинар и члан планинарске експедиције Републике Српске, освојио је бројне свјетске планинске врхове.

Осим планинарства и алпинизма велика љубав су му и путовања.

Посјетио је 75 држава и пловио на 11 мора. Иако га је пандемија вируса корона омела, не одустаје од својих планова. Вјерује да ће посјетити још многе далеке дијелове свијета, о којима сада само сања.

Врхови

Алпинизам је страст Слободана Симикића која не јењава. Као дванаестогодишњак учланио се у планинарску секцију и након освајања родне Мајевице кренуо у озбиљније подухвате.

Каже да је сваки успон и освојени врх својеврстан изазов.

– То је моја исконска љубав према природи. Волим да кажем да планина осваја вас, а не ви планину. Дурмитор, Проклетије, грчки Олимп или Елбрус, највиши врх Европе, само су неке од дестинација чије сам планинске врхове освајао – прича Слободан за Српскаинфо.

Поносан је на експедицију на Анде, Аконкагву, највиши врх Јужне Америке и западне хемисфере, Килиманџаро, на граници Кеније и Танзаније, врхове у Кавказу, Грузији…

– Спремали смо се неколико година и да освојимо Монт Еверест, али нисмо успјели да скупимо паре – каже Симикић.

Љубав према овом спорту превазилази и тешкоће.

– Потребна је специјална и углавном скупа опрема. Ниска температура и недостатак кисеоника отежавају успон и изазивају здравствене проблеме, па су неопходне дугогодишње и озбиљне кондиционе припреме. Чланови сваке експедиције морају бити ментално и физички припремљени. Али када нешто волите нађете начин – наглашава Симикић.

Ништа комерцијално

Његова велика љубав су и путовања, али мало другачија и не популарна, комерцијална. Планинарећи широм свијета упознавао је нове предјеле, обичаје, културу и традицију других народа. Тражи дестинације из своје маште.

– Посјетио сам Бразил, Чиле, Танзанију, Кенију, Иран… У Ирану, упркос предрасудама, најбезбједније сам се осјећао. Само у Русији сам био десетак пута, а још нисам видио ни стоти дио ове прелијепе и пребогате земље – прича Слободан.

Номади

Монголија је, наводи, земља коју никада неће заборавити.

– Провео сам 15 дана с номадским племеном; начин њиховог живота је невјероватан. Исхрана, недостатак воде, због чега се ријетко купају, дјеца која не иду у школу. Путева нема. Селе са огромним крдима стоке с једног краја на други. Све то је за модерну цивилизацију несхватљиво. У Монголији није могуће направити попис становништва, јер је територија веома разуђена, али се претпоставља да од три милиона становника половина живи у главном граду Улан Батору, а друга половина у огромној Гоби пустињи – прича Слободан.

Успомене са путовања су му, каже, непроцјењиве и испуњавају душу.

– Немам класичне сувенире. Имам иконе из грузијске цркве, монголско одијело, дрвене фигуре од ебановине из Танзаније. То су углавном поклони који ме вежу за људе које сам упознао у тим далеким предјелима – каже Симикић.

Шанса за развој

Симикић је директор Туристичке организације општине Лопаре. Каже да је туризам најбрже растућа привредна грана на свијету. И ова мајевичка локална заједница у туризму види своју шансу. О туристичким потенцијалима свог завичаја радо упознаје и пријатеље које је стекао широм свијета.

– Прошле године сам због пандемије вируса корона путовао по Србији. Упознао сам у Неготину Јапанца који путује свијетом. Редовно се чујемо и обећао је да ће ове године посјетити Лопаре. Имамо лијепу, очувану природу, сјајну кухињу и, што је најважније, срдачне и гостопримљиве људе. Само ове ресурсе треба да представимо на најбољи начин – наглашава овај свјетски путник.

Камером и објективом настоји да овјековјечи фотографије далеких предјела и људи који их насељавају. Намјерава да их и објави како би сачувао успомене, али и упознао друге с љепотама крајева које је обишао.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 52m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    4h 3m
    3
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 49m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    18h 11m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    20h 25m
    3