СЗО: Сјајна вијест, прва клиничка испитивања позитивна!

17.06.2020. 09:19
0
ИЗВОР: Tanjug

Свјетска здравствена организација поздравила је као "сјајну вијест" резултате првих клиничких испитивања који показују да јефтин и широко распрострањен стероид дексаметазон може да помогне у спасавању тешко обољелих пацијената од вируса корона.

- Ово је прва терапија која је показала да смањује смртност код пацијената обољелих од КОВИД-19 који су на кисеонику или вјештачкој вентилацији - рекао је генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус касно синоћ.

- Ово је сјајна вијест и честитам Влади Велике Британије, Универзитету Оксфорд и многим болницама и пацијентима у Уједињеном Краљевству који су допринијели овом научном продору који спасава животе - навео је он.

Истраживачи су почетне закључке о резултатима подијелили са Свјетском здравственом организацијом и "радујемо се потпуној анализи података наредних дана", додао је он у саопштењу, преноси Ројтерс.

- СЗО ће координисати једну мета-анализу да би се повећало опште разумијевање ове интервенције. Клиничке смјернице СЗО биће ажуриране да би се показало како и када лијек треба користити за лијечење КОВИД-19 - навела је здравствена организација.

Приликом истраживања тима са Оксфорда око 2.000 пацијената у болници је добило дексаметазон и њихови резултати су упоређивани са око 4.000 пацијената који нису примали тај лијек.

Пацијентима на респираторима ризик од смрти се смањио са 40 на 28 одсто, док се пацијентима на кисеонику ризик од смрти смањио са 25 на 20 одсто.

Љекари истичу и његову цијену, будући да лијечење до 10 дана овим лијеком кошта око пет фунти по пацијенту, односни 35 за спасавање живота, а лијек је доступан широм свијета.

Коментари 0
Повезане вијести
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској Корона вирус потврђен код још девет особа у Српској
За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара За децембарске пензије 116,3 милиона КМ, исплата 3. јануара
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 10m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 43m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 9m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 22m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 51m
    3