Тачи и Весељи на корак од хашке оптужнице за ратне злочине

24.06.2020. 19:36
0
ИЗВОР: СРНА

Специјализовано тужилаштво у Хагу терети Хашима Тачија и Кадрија Весељија за убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење, а судија за претходни поступак тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Слика

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи и други осумњичени из оптужнице сносе кривичну одговорност за скоро 100 убистава.

Према оптужници, жртве ових кривичних дјела су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници.

У саопштењу Тужилаштво је истакло да је оптужница резултат дуготрајних истрага и одражава увјерење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој.

Оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК. Судија за претходни поступак тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Тужилац је навео да је сматрао да је неопходно да о оптужбама изда јавно саопштење усљед континуираних покушаја Тачија и Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих вијећа.

Према његовим ријечима, Тачи и Весељи су спровели тајну кампању да би био укинут закон којим су Специјализована вијећа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда, а са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

Хашим Тачи је био командант терористичке "ОВК", а сада је предсједник самопроглашеног Косова. Кадри Весељи је предсједник Демократске партије Косова.

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу Бачена експлозивна направа на српски локал у Ранилугу
Број свједока смањује се са 300 на 191 Број свједока смањује се са 300 на 191
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 17m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    22h 50m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    22h 31m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    9h 31m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    7h 21m
    0