Тајни купци провјерили квалитет услуга у региону, позиција БиХ изненађујућа

06.10.2022. 13:57
0
ИЗВОР: nezavisne.com

БиХ је ове године на првом мјесту према квалитету услуга на продајним мјестима међу земљама региона, показало је истраживање "Регионална услуга-ГУЕСТ" агенције Хераклеа у сарадњи с агенцијама из регије.

Ријеч је о 14. истраживању квалитета услуга у регији које је од 1. јуна до 8. јула реализовала Хераклеа у сарадњи с агенцијама за тајну куповину из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Словеније и Србије.

Тајни купци мјерили су основне елементе добре, односно квалитетне услуге попут поздрава, утврђивања потреба/жеља купаца, познавања производа, нуђења додатног производа, те захвале на посјети, према акрониму енглеске ријечи ГУЕСТ (гост) за Греет, Ундерстанд, Еxплаин, Суггест, Тханк.

Најбољи резултат ове године остварила је БиХ, 87,67 одсто, остваривши пораст за 10,21 одсто у односу на прошлу годину.

На другом мјесту је Словенија с резултатом од 81,03 одсто и са порастом од 5,19 одсто бодова у односу на 2021. годину, а на трећем Македонија са порастом од 7,08 постотних бодова.

Хрватска је заједно са Црном Гором и Србијом испод овогодишњег просјека који износи 75,29 одсто, те је заузела четврто мјесто с резултатом од 72,47 одсто.

На петом мјесту је Црна Гора, са резултатом од 71,24 одсто, а Србија је ове године остварила пад од 1,35 постотних бодова и са резултатом од 67,92 одсто је на шестом мјесту, те се истакнула с највише подручја за унапређење.

Категорија која је у свих шест земаља регије остварила најбољи укупни резултат, као и претходних година је категорија познавање производа која је остварила најбољи укупни резултат од 94,39 одсто и биљежи пораст од 1,17 постотних бодова у односу на претходну годину.

Најлошије рангирана категорија, као и претходних година, је нуђење додатног производа, која је остварила резултат од само 48,38 одсто, иако је забиљежила највећи раст у односу на претходну годину за 12,84 постотних бодова.

Посматрано по дјелатностима, истраживање је показало да се и ове године највише истакнула ауто-индустрија с резултатом од 84,42 одсто, иако с највећим падом квалитета услуга за 7,25 постотних бодова у односу на прошлу годину.

Малопродаја се, већ низ година за редом, истиче као дјелатност с највише подручја за унапређење, а ове године је остварила резултат од 70,70 одсто, те пад у квалитету услуге у односу на претходну годину, за 2,36 постотних бодова. Пад у односу на претходну годину забиљежен је још и код услужних дјелатности за 0,19 постотна бода, на 81,50 одсто.

Највећи пораст, за 5,37 постотних бодова, на 75,49 одсто, забиљежен је код банака.

Коментари 0
Повезане вијести
Расте број пријављених случајева насиља на интернету Расте број пријављених случајева насиља на интернету
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    22h 12m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    20h 14m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    19h 7m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    18h 15m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    19h 12m
    0