Татјана Лучић: Афинитет према математици од раног дјетињства

07.11.2021. 19:38
1
ИЗВОР: Катера

У раном дјетињству Татјана Лучић из Пала показала је афинитет према математици, односно бројевима, како она каже. Тај дар се временом развио током похађања основне школе, када математика постаје њен омиљени предмет.

Учествовала је на бројним такмичењима из математике, гдје је биљежила запажене резултате, а у том основном образовању пажњу није посвећивала само математици, већ је била веома ангажована и на пољу музике и спорта.

Данас Татјана живи и ради у Бечу, гдје је након завршених студија на Техничком факултету, смјер актуарска и финансијска математика, уписала мастер студије и почела да ради у једној од пет најпрофитабилнијих компанија у Аустрији на пољу осигурања.

- Математика је увијек била дио мене, од раног дјетињства до данас. Међутим, у том раном животном добу била је више као неки пропратни фактор, чекала је свој ред. Тада сам била активна у ваннаставним активностима, као члан хора, свирала сам клавир, тренирала скијање, плес и карате – почиње разговор за портал Катера Татјана Лучић.

Лучићева истиче да је основну школу завршила као вуковац, а већ у средњој школи показује јаче интересовање за математиком, када проблеме, како она каже, почиње посматрати апстрактно и детаљно их анализирати.

- Тада ми постаје јасно да је математика оно чиме се желим бавити у будућности. Мој сан није била теоретска математика, већ нешто гдје математичко знање могу практично да употријебим – додаје она.

Пошто је одувијек вољела да путује и истражује нова мјеста, појавила се и идеја о студијама у иностранству, јер јој је и сам одлазак нудио прилику за напредовањем и усавршавањем на иностраним универзитетима.

Слика

Фото: Приватна архива

- Сматрам да човјек најбоље може да напредује, али и себе упозна изласком из зоне комфора и прихватањем нових изазова. Идеју да школовање наставим у Бечу предочили су моји родитељи, а ја сам тај приједлог без размишљања прихватила – каже Татјана и додаје да у тренутку одласка није добро говорила њемачки језик.

Лучићева истиче да на Техничком факултету у Бечу проналази смјер актуарска и финансијска математика који испуњава све њене раније зацртане жеље.

- Студије у Бечу нису биле нимало лаке, сама материја је јако захтјевна, а чињеница да не студирам на матерњем језику ми није ишла у прилог. Студијски програм је један од најсавременијих, а професори, који су свјетски стручњаци из ове области, су показали непроцјењиво знање – истиче Лучићева.

Додаје да је на том смјеру стекла опште образовање примјене математичких метода и формула на свеукупном финансијском тржишту.

Током студија имала је прилику обављати праксу у фирми „Делоит“ у Београду, у области банкарства, а стечено знање примјенила је на пројекту процјењивања пословања једне српске банке.

По завршетку основних студија, образовање наставља на мастер студијама из актуарске математике, а упоредо с тим завршава и курс програмирања, гдје се специјализује за програмски језик, који се бави статистичким израчунавањем и анализом података.

- Сматрам да је програмирање данас саставни дио техничких наука, тако да се трудим стећи сва неопходна знања и у тој области – каже Татјана.

Она додаје да од маја ове године ради у струци, као математичар у компанији „Дунав осигурање“ у Бечу, која је једна од пет најпрофитабилнијих компанија на аустријском тржишту осигурања.

  • Слика
  • Слика

Фото: Приватна архива

- Бавим се, конкретно, животним осигурањем, а помоћу математичких формула израчунавам вјероватноће, цијене осигурања, резерве у осигурању и добит. Од наредне године бићу члан пројекта развијања потпуно новог софтвера за обраду података унутар животног осигурања, што ми причињава посебно задовољство и част – додаје Татјана.

Своју будућност замишља управо у Аустрији, жалећи што то не може бити њена родна земља, јер како каже, простор Балкана уопштено, није довољно развијен на пољу науке којом се она бави.

- Имала сам велику жељу да се вратим кући, међутим, наука којом се бавим није довољно развијена на Балкану и Аустрија је дефинитивно земља која ми може пружити одличне услове за развој каријере, посао и прилику за даље усавршавање и образовање – каже Лучићева.

Њен наредни циљ јесте да заврши мастер студије и стекне титулу „одговорног актуара“, а додаје да ће одлука о томе гдје би вољела да настави живот или посао сигурно доћи спонтано, у зависности од пословних или приватних жеља.

Биографија:

Татјана Лучић је рођена 1996. године. Основну школу и гимназију завршила је на Палама, гдје је одрасла, а 2016. године одлази на студије у Беч. Уписује Технички факултет у овом граду, смјер актуарска и финансијска математика.

Основне студије завршава 2020. године и у октобру исте године уписује мастер студије актуарске математике на истом факултету. Од маја 2021. године ради у „Дунав осигурању“ на пословима животног осигурања.

Током одрастања тренирала је скијање, плес, свирала клавир и похађала основну музичку школу. Говори енглески и њемачки језик.

 

 

Приредио и разговарао: Миљан Рашевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Stanica 08.11.2021. 13:10
    Bravo komšinice
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 33m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    4h 31m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 57m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    11h 12m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 51m
    0