Tatjana Lučić: Afinitet prema matematici od ranog djetinjstva

07.11.2021. 19:38
1
IZVOR: Katera

U ranom djetinjstvu Tatjana Lučić iz Pala pokazala je afinitet prema matematici, odnosno brojevima, kako ona kaže. Taj dar se vremenom razvio tokom pohađanja osnovne škole, kada matematika postaje njen omiljeni predmet.

Učestvovala je na brojnim takmičenjima iz matematike, gdje je bilježila zapažene rezultate, a u tom osnovnom obrazovanju pažnju nije posvećivala samo matematici, već je bila veoma angažovana i na polju muzike i sporta.

Danas Tatjana živi i radi u Beču, gdje je nakon završenih studija na Tehničkom fakultetu, smjer aktuarska i finansijska matematika, upisala master studije i počela da radi u jednoj od pet najprofitabilnijih kompanija u Austriji na polju osiguranja.

- Matematika je uvijek bila dio mene, od ranog djetinjstva do danas. Međutim, u tom ranom životnom dobu bila je više kao neki propratni faktor, čekala je svoj red. Tada sam bila aktivna u vannastavnim aktivnostima, kao član hora, svirala sam klavir, trenirala skijanje, ples i karate – počinje razgovor za portal Katera Tatjana Lučić.

Lučićeva ističe da je osnovnu školu završila kao vukovac, a već u srednjoj školi pokazuje jače interesovanje za matematikom, kada probleme, kako ona kaže, počinje posmatrati apstraktno i detaljno ih analizirati.

- Tada mi postaje jasno da je matematika ono čime se želim baviti u budućnosti. Moj san nije bila teoretska matematika, već nešto gdje matematičko znanje mogu praktično da upotrijebim – dodaje ona.

Pošto je oduvijek voljela da putuje i istražuje nova mjesta, pojavila se i ideja o studijama u inostranstvu, jer joj je i sam odlazak nudio priliku za napredovanjem i usavršavanjem na inostranim univerzitetima.

Slika

Foto: Privatna arhiva

- Smatram da čovjek najbolje može da napreduje, ali i sebe upozna izlaskom iz zone komfora i prihvatanjem novih izazova. Ideju da školovanje nastavim u Beču predočili su moji roditelji, a ja sam taj prijedlog bez razmišljanja prihvatila – kaže Tatjana i dodaje da u trenutku odlaska nije dobro govorila njemački jezik.

Lučićeva ističe da na Tehničkom fakultetu u Beču pronalazi smjer aktuarska i finansijska matematika koji ispunjava sve njene ranije zacrtane želje.

- Studije u Beču nisu bile nimalo lake, sama materija je jako zahtjevna, a činjenica da ne studiram na maternjem jeziku mi nije išla u prilog. Studijski program je jedan od najsavremenijih, a profesori, koji su svjetski stručnjaci iz ove oblasti, su pokazali neprocjenjivo znanje – ističe Lučićeva.

Dodaje da je na tom smjeru stekla opšte obrazovanje primjene matematičkih metoda i formula na sveukupnom finansijskom tržištu.

Tokom studija imala je priliku obavljati praksu u firmi „Deloit“ u Beogradu, u oblasti bankarstva, a stečeno znanje primjenila je na projektu procjenjivanja poslovanja jedne srpske banke.

Po završetku osnovnih studija, obrazovanje nastavlja na master studijama iz aktuarske matematike, a uporedo s tim završava i kurs programiranja, gdje se specijalizuje za programski jezik, koji se bavi statističkim izračunavanjem i analizom podataka.

- Smatram da je programiranje danas sastavni dio tehničkih nauka, tako da se trudim steći sva neophodna znanja i u toj oblasti – kaže Tatjana.

Ona dodaje da od maja ove godine radi u struci, kao matematičar u kompaniji „Dunav osiguranje“ u Beču, koja je jedna od pet najprofitabilnijih kompanija na austrijskom tržištu osiguranja.

  • Slika
  • Slika

Foto: Privatna arhiva

- Bavim se, konkretno, životnim osiguranjem, a pomoću matematičkih formula izračunavam vjerovatnoće, cijene osiguranja, rezerve u osiguranju i dobit. Od naredne godine biću član projekta razvijanja potpuno novog softvera za obradu podataka unutar životnog osiguranja, što mi pričinjava posebno zadovoljstvo i čast – dodaje Tatjana.

Svoju budućnost zamišlja upravo u Austriji, žaleći što to ne može biti njena rodna zemlja, jer kako kaže, prostor Balkana uopšteno, nije dovoljno razvijen na polju nauke kojom se ona bavi.

- Imala sam veliku želju da se vratim kući, međutim, nauka kojom se bavim nije dovoljno razvijena na Balkanu i Austrija je definitivno zemlja koja mi može pružiti odlične uslove za razvoj karijere, posao i priliku za dalje usavršavanje i obrazovanje – kaže Lučićeva.

Njen naredni cilj jeste da završi master studije i stekne titulu „odgovornog aktuara“, a dodaje da će odluka o tome gdje bi voljela da nastavi život ili posao sigurno doći spontano, u zavisnosti od poslovnih ili privatnih želja.

Biografija:

Tatjana Lučić je rođena 1996. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završila je na Palama, gdje je odrasla, a 2016. godine odlazi na studije u Beč. Upisuje Tehnički fakultet u ovom gradu, smjer aktuarska i finansijska matematika.

Osnovne studije završava 2020. godine i u oktobru iste godine upisuje master studije aktuarske matematike na istom fakultetu. Od maja 2021. godine radi u „Dunav osiguranju“ na poslovima životnog osiguranja.

Tokom odrastanja trenirala je skijanje, ples, svirala klavir i pohađala osnovnu muzičku školu. Govori engleski i njemački jezik.

 

 

Priredio i razgovarao: Miljan Rašević

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Stanica 08.11.2021. 13:10
    Bravo komšinice
Povezane vijesti
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare u Udruženju „Sunce“ Učenici Srednjoškolskog centra ,,Pale" u okviru manifestacije Dani knjige posjetili drugare ...
Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima Uručena priznanja, zlatni i srebrni znak istaknutim pojedincima
Najčitanije
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    23h 42m
    1
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    5h 10m
    6
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    18h 20m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    18h 52m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    17h 11m
    0