“Те ријеке су наши бисери” – У Сокоцу протест због градње мини хидро-електрана

15.11.2019. 16:57
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

У организацији спортско-риболовачког друштва ''Биоштица''  у Сокоцу је данас одржан протест против најављене градње мини хидро-електрана на ријекама Каљина и Биоштица.

Грађани су окупљањем упутили протестну ноту општинској власти у Сокоцу и Министарству рударства и енергетике како би одустали од најављене изградње, а у томе имају велику подршку и људи који не живе у овој локалној заједници.

-Те ријеке су наши бисери и једино чиме се ми овдје можемо похвалити јер немамо неку значајну грађевину и ко год дође овдје одушеви се нашим природним љепотама. Имамо велику подршку тих људи да не дозволимо да се ријеке униште само да би један појединац имао користи - изјавио је Здравко Арбиња, предсједник удружења риболоваца ''Биоштица'' Соколац и један од организатора данашњег протеста.

Слика

Изградња мини хидро електрана значила би и пропаст ријеке Каљине, сматрају становници села у близини ове ријеке.

-Ако ико има памети од оних који одлучују о томе он би требао да спријечи изградњу због наше будућности. Чак и генерације послије нас могу да живе од ријеке, јер су нам на овим просторима остали само туризам и пољопривреда - истиче Миланко Боровчанин који је одрастао на ријеци Каљини.

Поред самих љепота ријека општине Соколац значајан је и њихов туристички потенцијал, а посебно спортски туризам.

-Посљедњих година смо уложили много труда и енергије у одржавање разних такмичења, прије свега на ријеци Биоштици. Ове године смо имали можда и најјаче европско такмичење у риболову пастрмке и то су ствари у које треба улагати и које представљају перспективу ове регије - навео је Огњен Боровчанин, репрезентативац БиХ у риболову.

Осим грађана Сокоца подршку протесту пружили су  и људи из других општина које се сусрећу са истим проблемом.

ошли смо данас овдје да дамо пуну подршку овим људима у њиховој борби, с обзиром на наше лоше искуство на ријеци Прачи гдје имамо изграђене 3 мини хидро електране и четврту у изградњи. Од једне љепотице направили су катастрофу - рекао је Томица Марковић, секретар рибарског друштва ''Берег'' Рогатица.

Коментари 0
Повезане вијести
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника Аграрни фонд Источног Сарајева: Подјела сјеменског материјала за 371 пољопривредника
Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла Соколац: Хуманитарна представа за средњошколску екскурзију 24. априла
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    17h 20m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    17h 1m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    22h 12m
    0
  • У суботу обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
    23h 56m
    13