"Термаг" купио руинирану "Кошуту" на Јахорини

03.08.2021. 15:48
0
ИЗВОР: capital.ba

Предузеће "Термаг" из Рогатице, које је власник истоименог хотела на Јахорини, купило је ликвидирани хотел "Кошута" на овој планини за око шест милиона КМ, сазнаје портал Capital.

Хотел "Кошута" је дио ликвидационе масе предузећа "Енергоинвест" Источно Ново Сарајево, које је било у државном власништву.

Ликвидациони поступак у овом предузећу отворен је крајем 2015. године, након што нису успјели покушаји Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) Републике Српске да ово предузеће приватизује.

Процијењена вриједност хотела "Кошута" износила је осам милиона КМ, а према условима лицитације хотел није могао бити продат за мање од 70 одсто процијењене вриједности.

Иако није био превише расположен за разговор на ову тему ликвидациони управник Радомир Јокић је за Capital потврдио да је "Термаг" купио хотел "Кошута" те да је купопродајни уговор потписан и новац уплаћен.

По којој је тачно цијени продао хотел, Јокић тврди да не зна, али наводи да је она "сјајна".

- Процијењена вриједност је била нешто изнад осам милиона КМ. Најнижа цијена по којој се могао продати је била 70 одсто процијењене вриједности, али ми смо добили и већу цијену од те и то на првој лицитацији - казао је он.

Тим новцем, додао је, биће намирени повјериоци и трошкови поступка. Казао је да има око 60 повјерилаца, међу којима су и радници и држава.

За разговор није био много расположенији ни власник предузећа "Термаг" Александар Лазаревић, који је истовремено и члан Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина".

- Купили смо хотел и припадајуће земљиште, а зар је битна битна цијена? Постоје званични подаци о томе. Планирамо реконструкцију хотела - кратко је рекао Лазаревић.

Извори портала Capital тврде да само земљиште на којем се налази хотел "Кошута" вриједи далеко више од цијене по којој је продат.

- Ту има 14 дунума земљишта и само оно кошта 14 милиона, плус хотел - каже саговорник портала Capital.

Продаја овог хотела, како сазнајемо, изазвала је и сукоб у врху СНСД-а с обзиром на то да је, према  извору портала Capital , за ову продају знао само премијер Радован Вишковић, али са том информацијом није упознао свог страначког шефа, предсједника СНСД-а Милорада Додика.

Осим хотела "Кошута", који се налази у самом језгру Јахорине, "Енергоинвест" је власник и грађевинског објекта "СРЦЕ" на Црепољском који је девастиран, као и објекта "Ступањ" на Требевићу који је уништен у пожару.

ИРБ је 2012. године ово предузеће нудила на продају по цијени од 12,4 милиона КМ, али није било заинтересованих купаца.

Коментари 0
Повезане вијести
Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег Прољећно зеленило на Јахорини прекрио априлски снијег
Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини Почињу "Сусрети српских земаља" на Јахорини
Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО) Колико урбанизација Јахорине доприности развоју општине Пале и њеним становницима? (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 30m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 48m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 15m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 3m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 24m
    0