Тешко обољели у Српској на двострукој муци

02.03.2022. 18:57
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Поред тога што се боре са опаком болешћу и страхују хоће ли уопште преживјети, многи пацијенти у Српској, због несташице лијекова у болницама, неријетко морају да размишљају и о томе како набавити новац и обезбиједити неопходну терапију.

У случају несташице, обољели, односно њихове породице, морају сами да набављају лијекове, а Фонд здравственог осигурања Републике Српске касније им рефундира износ који су потрошили.

Међутим, често је ријеч о изузетно скупим терапијама за које многи, у тренутку кад их у болници обавијесте да морају купити лијек, једноставно немају новца, па морају да се сналазе како знају и умију.

Сличан случај недавно се десио у УКЦ Српске, а своје огорчење оваквом ситуацијом на друштвеним мрежама подијелила је медицинска сестра Вања Субашић.

– Моја колегиница је тешки онколошки пацијент. Она је у тешком стању, јер нема лијекова. Добила сам списак лијекова које морам да набавим – ја или њена породица, а који коштају преко 300 КМ, и то само за дан-два. Ово је страшно – рекла је Субашићева и додала да за лежање у болници тешки пацијенти морају имати по пар хиљада марака како би обезбиједили неопходну терапију.

  • Медицинска сестра огорчена на руководство УКЦ Српске (ВИДЕО)
    23.02.2022. 10:00

    Добар дан свијете. Ту је и маска да буде све по протоколу, а код нас је најважније да је све по протоколу, а како се људи осјећају и како живе то уопште није важно. И то је вјероватно по нечијем ...

Република Српска
Медицинска сестра огорчена на руководство УКЦ Српске (ВИДЕО)

У овом случају радило се о несташици ампула "Glukocae" 500, "Hartman Sol" 500 милилитара и "Controloc" 40 милиграма.

Такође, дешава се да у болницама у Српској зафали цитостатика и других лијекова неопходних тешко обољелима.

Крајем прошле године, у неколико болница у Српској није било “дакарбазина”, који се користи као терапија код пацијената са узнапредовалим карциномима. Поједини пацијенти, који су примали овај цитостатик у болницама, потврдили су да, због новонастале ситуације, нису добили цијелу, већ само пола дозе, о чему је Српскаинфо писала.

Дешавало се и да мјесецима нема ЛХРХ агониста, који није класични цитостатик, него хормонска терапија која се користи код карцинома простате и коју, како су нам потврдили љекари, користи приличан број пацијената.

Такође, онколошки пацијенти суочавали су се и с несташицом “доцетаксел” ампула, лијека који се користи код карцинома дојке и карцинома плућа, а који је такође потребан значајном броју обољелих.

Слика


Јефтиније у Хрватској

У Савезу жена обољелих од рака дојке Републике Српске “Искра” наглашавају да је за пацијенте и њихове породице велики проблем кад, због несташице одређеног лијека, морају да размишљају како обезбиједити новац за неопходну терапију.

– Неки у датом моменту једноставно немају новца за куповину лијекова, иако ФЗО РС то касније рефундира. Онда посуђују новац, а ако немају од кога, дижу кредите или нешто продају, јер терапија се мора набавити. Такође, многи лијекове купују у Србији или Хрватској, јер су тамо три пута јефтинији, а и то им буде рефундирано. Иде се на све могуће опције, само да се лијек добије – објашњава за Српскаинфо предсједница овог савеза Сузана Кекић, додавши да су и пацијенти свјесни како до несташице долази због проблема у набавкама.

У УКЦ Српске кажу да је чињеница да некад дође до застоја у редовном снабдијевању лијековима.

– Када је ријеч о набавци цитостатика, ФЗО РС спроводи заједничку јавну набавку лијекова за потребе свих здравствених установа у Српској, па тако и за УКЦ РС. Наруџбе према уговорима мјесечно се достављају у овај фонд на одобрење и затим просљеђују добављачима – истичу за Српскаинфо у УКЦ РС.

Наглашавају да лијечење онколошких болесника проводе расположивим лијековима, а према одлукама конзилијума.

– Захваљујући могућностима примјене различитих терапијских протокола на основу одлуке струке, укључујући и примјену паралеле лијекова за које се деси да недостају, лијечење наших пацијената ни на који начин није угрожено. Када је ријеч о пацијентима који нису у могућности да приме паралелу лијека, исти могу да набаве у апотекама, а ФЗО РС ће рефундирати трошкове. У вези с набавком лијекова са листе цитотоксичних, биолошких и пратећих лијекова, УКЦ РС редовно обавјештава овај фонд, који обезбјеђује лијекове – кажу у УКЦ РС.

Слика


Процедура

Наводе да су са снабдијевањем лијековима са болничке листе у протеклом периоду имали потешкоћа више него што је уобичајено.

– Потписани су уговори од стране директора ФЗО Републике Српске и очекује се нормализација у кратком временском року – поручују из највеће болнице у Републици Српској.

Из ФЗО РС наглашавају да су на вријеме спровели процедуру јавне набавке за лијекове са Основне болничке листе.

– То значи да би поменути лијекови требали да буду доступни у болницама. Такође, ни добављачи који испоручују уговорене лијекове болницама нису нас обавијестили да постоји било какав проблем са снабдјевеношћу. Напомињемо да је Фонд уговорио тачну количину лијекова према исказаним потребама здравствених установа које, након спроведеног поступка набавке, наручују мјесечне потребе лијекове од самих добављача. Дакле, Фонд је поступак јавне набавке спровео на вријеме, док динамике испоруке зависи од самих здравствених установа и њихових потреба – наглашавају за Српскаинфо у овом фонду и додају да је свима у интересу да болнице на вријеме требују уговорене количине којима се гарантује доступност лијека.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 9m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    14h 23m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 13m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    15h 28m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    10h 11m
    0