Тестирана једна група малишана из вртића "Буба-Мара" на вирус корона

27.10.2020. 18:28
0
ИЗВОР: Катера

Због бојазни да се у паљанском вртићу „Буба-Мара“ заразило више дјеце, родитељи деветнаесторо малишана, полазника овог вртића, довели су своју дјецу вечерас на тестирање у Дом здравља „Пале“.

Како сазнајемо, а према тврдњама родитеља, ових деветнаесторо дјеце су чланови групе коју предводи васпитачица за коју се сумњало да је заражена вирусом корона.

Слика

Мајка једног дјетета из вртића „Буба-Мара“ Ивана Ремовић рекла је вечерас новинарима да је путем телефона од стране директорице вртића обавјештена да је њено дијете одстрањено из истог, те да треба данас отићи на тестирање.

Ремовићева истиче да се, према њеним сазнањима, не ради о првом случају заразе у вртићу „Буба-Мара“, те да је дезинфекција посљедњи пут извршена у јуну текуће године.

- Дјеца из ове и осталих група улазе у исту просторију, играју се на истом игралишту. Сами знамо да, дјеца као дјеца, нису носиоци, него преносиоци заразе и да у вези с тим постоји већи ризик ширења – каже Ремовићева.

Она каже да њено друго дијете ускоро мора на операцију, те да јој бојазан од заразе инфекцијом корона представља додатни проблем.

- Не знам шта да радим у вези с тим. Морам чекати њен тест и мораћу се консултовати са Болницом „Србија“ да видим, јер је то неодложна операција и ја сад ризикујем да идем доле и ризикујем цијели одјел педијатрије и стварно нема смисла – истиче Ремовићева.

Она каже да је прије мјесец дана у овом вртићу била заражена још једна васпитачица, те да тада нико од дјеце није тестиран, као ни од особља овог вртића.

Ремовићева истиче да ниједан родитељски састанак није одржан од почетка пандемије, те да су се у управи вртића оглушили, како она каже, на молбе родитеља дјеце.

Слика

Директорица вртића „Буба-Мара“ Вања Југовић вечерас је демантовала све наведене информације, те је новинарима рекла да од момента када се у рачуноводству ове установе појавила бојазан од заразе вирусом, да су обје запосленице престале долазити на посао.

- У рачуноводству су двије госпође, које су биле у контакту са особама позитивним на Ковид и од оног момента када се појавио први симптом, те особе су биле искључене из рада. Додатно су урађени тестови на једној и другој и они су се показали као негативни – каже Југовићева.

Југовићева истиче да је једна васпитачица тестирана такође на вирус корона и њен тест је био негативан, те је одбацила наводе да просторије вртића „Буба-Мара“ нису дезинфековане од јуна ове године.

- Комплетна дезинфекција вртића свих играчака, комплетан вањски дио, све је дезинфековано. Апсолутно све и једну препоруку Иинститута за јавно здравство Републике Српске смо испоштовали и ниједно дијете нити запосленик није ушао у вртић да није дезинфекован – рекла је Југовићева.

Она је нагласила да родитељи дјеце потписују изјаву гдје изјављују да њихово дијете није заражено, да није било у контакту са зараженим, те код њих у породици има неко ко је заражен.

- За васпитачицу сам сазнала у сриједу увече, када ми се она јавила и рекла да има температуру 37 и да је изгубила чуло мириса. Одмах сам јој рекла да ујутру оде љекару и да је тестирају и то се десило у четвртак увече, а у недјељу је добила тест који је био негативан – каже Југовићева.

Када су стигле инструкције из Регионалног центра у понедјељак, Југовићева додаје да је контактирала све родитеље дјеце из групе те васпитачице, те обавјестила их о проблему.

Она додаје да ће сада чекати на резултат тестова, иако према њеним ријечима, ниједно дијете није показало било какве симптоме вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре у Удружењу „Сунце“ Ученици Средњошколског центра ,,Пале" у оквиру манифестације Дани књиге посјетили другаре ...
Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима Уручена признања, златни и сребрни знак истакнутим појединцима
Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама Изложбом икона почеле "Мајске духовне свечаности" у Палама
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 32m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 14m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 47m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 21m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 6m
    3