Тежак захват у УКЦ - Први пут урађена сложена процедура одстрањења органа мале карлице и абдомена

23.01.2020. 10:26
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске, по први пут је, уз кориштење HIPEC процедуре – хипертермичке интраперитонеалне хемиотерапије, урађено мултиорганско одстрањење органа мале карлице и абдомена због узнапредовалог малигнитета карлице.

Пацијенткиња која је 1972. годиште 10. јануара је отпуштена 14. постоперативног дана на кућно лијечење, а постоперативни ток је протекао без икаквих компликација.

– Овај сложени захват заправо подразумијева двије процедуре. Прва је хируршка и односи се на одстрањење свих видљивих малигних туморских промјена у абдомену и малој карлици. У у овом конкретном случају  урађено је одстрањење мокраћне бешике, јајника и јајовода, материце и вагине у цјелости са спољашњим женским гениталијама, дебелог цријева и ануса и припадајућих лимфних жлијезда. Друга процедура подразумијева третирање трбушне и карличне шупљине загријаним  цитостатским раствором (HIPEC). Сама повишена температура омогућава бољи улазак цитостатика у  малигне ћелије, дебљина ткива до четири милиметра, а истовремено се ординира до 25 пута већа концентрација цитостатика него што би било могуће да се ординира интравенски – кажу у УКЦ.

Ефекат ове процедуре највише се огледа у томе што су петогодишње преживљавање и потпуно изљечење повећани за три пута и користи се искључиво за узнапредовале јасно индиковане малигне туморе мале карилице и трбушне шупљине.

– Захваљујући руководству УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем и начелнику Клинике за општу и абдоминалну хирургију доц. др Зорану Алексићу, ова процедура од сада ће се редовно изводити у нашој установи. Наши пацијенти неће морати да одлазе у регион како би били подвргнути овом изузетно скупом сложеном захвату, а самим тим смањиће се трошкови ФЗО РС, као и трошкови породица пацијената – истичу у УКЦ.

Тим који је учествовао у извођењу ове процедуре били су др Драган Томић, вођа тима и специјалиста опште хирургије, др Никица Андромако, асистент главног оператера и специјалиста опште хирургије, др Душан Тодић, специјалиста урологије, др Андрија Баничевић, специјалиста гинеколог, др Драган Вуковић, специјализант опште хирургије, др Марија Крунић, специјалиста анестезиологије, др Синиша Мирковић, специјалиста анестезиологије, др Бранка Додер, специјализант анестезиологије, др Саша Јунгић, специјалиста онкологије, др Јелена Берендика, специјализант онкологије, Дијана Сладојевић, анестетичарка, Мира Раца, главна сестра Службе операционих сала, Јован Филиповић, перфузиониста, те инструментарке Мирјана Баришић, Цвијета Дулић, Драгана Ђорђевић, Вера Чамбер.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ Бањалука (ВИДЕО) Чувени пластични хирург др Дражан Ерић гостује и изводи компликован хируршки захват у УКЦ ...
Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске Изведен сложен оперативни захват уклањања гигантске слезене у УКЦ-у Српске
Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра Др Арамбашић и др Тамбурић у Болници „Србија“ крајем новембра
Најчитаније
  • Мајка херој: Лејла допливала кроз бујицу и спасила кћерку
    10h 17m
    0
  • Најтежу тикву узгојио Ратко Говедарица из Гацка
    9h 15m
    0
  • Романијски кајмак препознатљив, заштићен и има купце
    13h 8m
    0
  • Дарко Војводић донирао 1000 КМ, па позвао и колеге да ураде исто
    14h 25m
    1
  • "Дани тикве" окупили око 80 излагача и велики број посјетилаца (ФОТО)
    9h 29m
    0