Тјентиште: Сутра отварање Центра за научно истраживање и екологију

16.07.2020. 09:41
0
ИЗВОР: Srna

На Тјентишту ће сутра свечано бити отворен модерно опремљен Центар за научно истраживање и екологију који ће бити наставна база студентима и професорима шумарских факултета, али и свим научницима у области шумарства, биологије, екологије, пољопривреде са Балкана и из цијелог свијета, најављено је из Националног парка /НП/ "Сутјеска".

Центар је резултат пројекта прекограничне сарадње БиХ и Србије, који спроводе НП "Сутјеска", Шумарски факултет из Београда и "Србијашуме", а његова вриједност је око милион марака, од чега је 85 одсто средстава обезбиједила ЕУ, а 15 одсто овај национални парк.

За потребе истраживачког центра реконструисан је један од објеката у Националном парку "Сутјеска", павиљон Д.

Из НП "Сутјеска" наводе да се објекат налазио у веома лошем инфраструктурном стању, па је овим пројектом у потпуности реновиран и прилагођен раду Центра, а састоји из три етаже укупне површине око 800 метара квадратних.

На првој етажи се налазе едукативне просторије, лабораторијски простор и изложбени простор са рецепцијом, а на остале двије етаже су просторије за смјештај корисника Центра, стандардне двокреветне собе укупног капацитета 43 лежаја.

У почетној фази пословања Центар за научно истраживање и екологију ће запошљавати пет особа, додаје се у саопштењу.

Из националног парка истичу да ће Центар допринијети очувању бројних природних, хидролошких, геоморфолошких, културно-историјских, едукативних и научних вриједности, усклађивању тих вриједности са заштитом, кориштењем и развојем цијелог прекограничног подручја, те очувању трајних природних елемената који су од изузетне важности и јединственог квалитета околине и спречавању експлоатације природних ресурса.

-Заједнички рад и сарадња са партнерима у пројекту огледа се у сарадњи на припреми и реализацији будућих заједничких пројеката, размјени знања, искустава и организовању заједничких активности на повећању свијести о заштити природног и културно-историјског насљеђа у прекограничном подручју БиХ и Србије- наводи се у саопштењу.

Отварање Центра планирано је у 12.00 часова, а обраћање званичника у 12.30.

Коментари 0
Повезане вијести
Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
Сабор хорова на платоу Светосавског храма Сабор хорова на платоу Светосавског храма
Миљевина: Муж убио супругу, па себе Миљевина: Муж убио супругу, па себе
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    21h 47m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    19h 49m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    18h 42m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    17h 50m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    18h 47m
    0