Томић: Почела сезона гријања

13.10.2020. 10:12
0
ИЗВОР: Srna

Соколачка Топлана јутрос је почела да загријава укупно 26.195 метара квадратних и спремно је дочекала почетак сезоне, иако нема довољно енергената за цијелу сезону, рекао је Срни Дејан Томић, директор Јавног комуналног предузећа /ЈКП/ "Соколац" у оквиру којег послује и Топлана.

-Извршили смо хладну пробу, привели крају реконструкције и санацију топловодне мреже, а на залихама имамо довољне количине енергената за први дио сезоне- навео је Томић.

Он је истакао да је Топлани за једну сезону гријања потребно око 18.000 насипних метара /јединица за мале комадиће дрвета, дрвене сјечке и пиљевине/ дрвног отпада, сјечке, пиљевине и коре.

Томић је, поучен ранијим искуством, изразио наду да неће бити проблема са обезбјеђивањем енергената и за други дио сезоне.

Он је подсјетио да соколачка топлана загријава око 26.195 метара квадратних, од чега се 19.329 метара квадратних односи на физичка, а 6.866 метара квадратних на правна лица, те додао да су од укупне квадратуре пословног простора око 2.517 метара квадратних здравствене и образовне установе.

Цијена гријања за физичка лица је једна конвертибилна марка плус ПДВ на бази 12 мјесеци и двије КМ плус ПДВ на бази шест мјесеци по метру квадратном.

Цијена гријања за правна лица је три КМ плус ПДВ на бази 12 мјесеци и шест КМ плус ПДВ на бази шест мјесеци, док здравствене и васпитно-образовне установе плаћају 1,6 КМ плус ПДВ током 12 мјесеци.

Томић је подсјетио да цијена гријања на Сокоцу није мијењана већ седам година, те напоменуо да наведене цијене не могу покрити све трошкове производње и дистрибуције топлотне енергије, тако да у овом тренутку није познато да ли ће бити промјене цијена.

Он је напоменуо да додатни проблем за предузеће представља наплата потраживања за испоручену топлотну енергију која се рјешава договором о репрограму дуговања са корисницима, па и покретањем поступка пред Основним судом Соколац.

Томић наводи да због старости топловодне мреже често буде проблема у испоруци топлотне енергије, јер недостају средства за реконструкцију комплетног система, па кварове отклањању по потреби.

Наводећи да ЈКП "Соколац" од 2013. обавља дјелатности производње и преноса топлотне енергије, услуге заједничке комуналне потрошње, пружање погребних услуга и збрињавања отпада из стамбених и пословних просторија, Томић је рекао да, уз потешкоће у вези са наплатом потраживања за гријање, предузеће има и проблем код наплате услуга одвоза комуналног отпада.

- Укупна потраживања за ове двије комуналне услуге износе око 500.000 КМ, што знатно угрожава наше пословање - каже Томић.

Он је рекао да је пандемија вируса корона додатно отежала ситуацију у функционисању предузећа, јер услуге одвоза отпада обављају у већем обиму, проценат наплате је смањен чак 50 одсто, а пословни приходи умањени за 10 одсто.

У ЈКП "Соколац" очекују средства од Владе Републике Српске као помоћ предузећима за штету насталу ширењем вируса корона.

Томић је рекао да у дјелатности обављања погребних услуга ово предузећа нема већих проблема у вези са наплатом потраживања, осим потешкоћа код остваривања контаката већег броја корисника њихових услуга из ранијег периода.

Томић је навео да предузеће услуге заједничке комуналне потрошње, као једну од своје четири дјелатности, обавља без већих проблема према програму који доноси Скупштина општине Соколац.

Коментари 0
Повезане вијести
У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви У акцији у Сокоцу прикупљено 60 јединица крви
Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи Против Сокочанина поднесен захтјев за покретање прекршајног поступка због пријетњи
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    15h 53m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    19h 32m
    7
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    14h 2m
    0
  • Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
    22h 56m
    2
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    2h 43m
    0