Тона кокаина с бананама заустављена на путу за БиХ

22.02.2020. 17:50
0
ИЗВОР: Avaz

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) ухапсила је двије особе због сумње да су умијешане у кријумчарење више од тоне кокаина, вриједног око 50 милиона еура, који је требао завршити на тржишту БиХ.

Кокаин је откривен и заплијењен у више контејнера, у једној луци у Италији и био је скривен у кутијама с бананама. Истражитељи су контејнере вратили у оптицај, како би била откривена њихова крајња дестинација, и већи дио је завршио у БиХ, а мањи у Сјеверној Македонији.

Тајно праћење

Осим двојице држављана БиХ, акцијом је обухваћено више особа из Италије, Црне Горе и Сјеверне Македоније, гдје су ухапшене четири особе. 

Извор близак истрази каже да је акција покренута након што је италијанска полиција дошла до података о кријумчарењу веће количине наркотика, који су ишли према Балкану, па су организирали тајно праћење осумњичених и дроге.

- У једној луци Италијани су заплијенили дрогу која је била адресирана на луку Бар у Црној Гори. Истражитељи су открили више контејнера с кокаином, прикривеног бананама. Пронашли су и заплијенили 970 пакета са 1.128 килограма кокаина - каже извор близак истрази.

Појашњава да су контејнери, након запљене дроге, запечаћени и враћени у оптицај.

- Контејнери су опремљени уређајима за праћење и пуштени у промет како би их наркодилери испоручили на жељене локације. У њима је остало свега килограм кокаина. Прво су стигли у луку Бар, а одатле су у палетама натоварени у два камиона, од којих је један стигао у БиХ, а други у Сјеверну Македонију - појаснио је извор из истраге.

Лука Миладиновић, портпарол СИПА-е, потврдио је за „Аваз“ да је међународни ланац трговине кокаином пресјечен заједничком акцијом правосудних и полицијских органа Италије, Сјеверне Македоније, Црне Горе и БиХ.

Обављени претреси

- На подручју БиХ, СИПА је ухапсила двије особе. Саслушано је више свједока и обављени претреси више локација, објеката и возила – рекао је Миладиновић. 

Он каже да су ухапшене особе предате у надлежност Тужилаштва БиХ.  Но, ради заштите истраге њихов идентитет, као и друге детаље акције, није могао откривати. Није могао ни открити у којем су граду завршили контејнери у којима се кокаин налазио.

Преко Балкана до ЕУ

Портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић потврдио је да је у заједничкој акцији више земаља спријечена међународна трговина већом количином кокаина.

- Претпоставља се да је кокаин у даљњем транспорту, преко балканских земаља, био намијењен наркотржишту земаља Европске уније. У интересу истраге те оперативних активности које се проводе не можемо давати више информација - истакао је Грубешић.

Коментари 0
Повезане вијести
Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција Акција "Блек тај": Међу ухапшенима високи функционери полицијских агенција и институција
На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице На подручју Источног Сарајева ухапшено једно лице
СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010. СИПА обилази бањалучка села због избора из 2010.
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 10m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 5m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 53m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 59m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 27m
    0