Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)

14.09.2024. 13:44
2
ИЗВОР: katera.news

У оквиру манифестације "Дани Жарка Видовића", у простору новоотворене галерије на Шеталишту др Миодраг Лазић у Источној Илиџи, одржан је округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку”.

На округлом столу су учествовали академик Матија Бећковић, српски историчар умјетности, ликовни критичар и публициста Никола Кусовац, потпредсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Миливоје Унковић, редовни професор Филозофског факултета Универзитета Црне Горе Борис Брајовић, књижевник, преводилац и новинар Мухарем Баздуљ, уредник у Заводу за уџбенике Београд Дејана Оцић, редовни професор на Филозофском факултету Универзитета у Београду Милош Ковић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула и декан Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче Владислав Топаловић.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић је навео да је важно наноменути да је отварање Галерије уприличено у оквиру манифестације "Дани Жарка Видовића“  управо на дан када Српска православна црква обиљежава Свете мученике јасеновачке, жртве усташког геноцида у логору Јасеновац.

Жарко Видовић био је један од затвореника логора Јасеновац, као и Мица Тодоровић чији легат слика је постављен у овој галерији.

- Ријеч је о пројекту који смо прошле године у току одржавања првих „Дана Жарка Видовића“ најавили, и данас, годину дана касније отварили смо галерију – истакао је он.

Божовић је навео да је галерија замишљена као мултифункционална сала која ће бити намијењена, прије свега, за изложбе, али и за књижевне, пјесничке вечери и промоције различитих врста.

- Источној Илиџа, али и цијелом граду Источно Сарјево је недостајала једна оваква галерија и сигуран сам да ће она бити мост који ће спајати данашње са будућим генерацијама. Сугуран сам да ће генерације које долазе баш на овом мјесту свједочити о дјелима знаменитих Срба Сарајева  – рекао је он.

Академик Матија Бећковић рекао је да су Тодоровићева и Видовић јасеновачки затвореници који су мислили да их се нико никада неће сјетити.

Како каже, захваљујући овој галерији они неће бити заборављени.

- Оно чему су они посветили живот, а то је уметност, овде ће их над‌живети. Они се томе нису надали. Када прочитате њихове записе, видећете да је Мица Тодоровић говорила како није припадала ниједном ликовном правцу и да је сликала само своја осећања и доживљаје и била своја. Ипак, захваљујући овим људима, она и данас живи - рекао је Бећковић.

Како истиче, у култури је спас, излаз и рјешење и за културу не смије бити препрека и граница, јер она треба да повезује све народе.

Говорећи о Жарку Видовићу навео је да ће он управо захваљујучи овој галерији остати трајно упамћен.

- Потуцао се за живота по разним градовима. У Београду није пропустио никога ко је у култури ишта значио. Поживео је дуго, умро је лако, оставио много рукописа. На крају живота био је посвећен цркви, вери - рекао је Бећковић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предраг Крстовић/Центар за културу и информисање

Декан Православног богословског факултета из Фоче Владислав Топаловић истакао је да је Жарко Видовић био и један од првих професора Богословског факултета, те да се његове заслуге могу свести на једну реченицу, а то је да је он учинио оно што су учинили класици европске теологије.

- Учинили су претеологизацију филозофије потпуно неочекивано. Управо то је Жарко Видовић учинио овд‌је. Зато је наша обавеза да га се трајно сјећамо - поручио је Топаловић.

Књижевник, преводилац и новинар Мухарем Баздуљ подсјетио је да су Мица Тодоровић и Жарко Видовић били јасеновачки логораши.

- Занимљиво ми је гледату, у комплетном стваралашту Мице Тодоровић, различитост стила прије и послије Јасеновца.

Говорећи о теми округлог стола, на којем је и један од говорника, навео је да ће покушати да се фокусира на Јасеновцу као преломном искуству у интелектуалном, филозофском дјеловању Жарка Видовића, односно сликарском дјеловању Мице Тодоровић.

Према његовим ријечима, српски народ је, поред Јевреја и Јермена, један од народа који је имао јако трагичку историју у 20. вијеку.

Ако бисмо тражили један топоним, једном мјесто гдје је та трагичност највише испољена – то је Јасеновац- Чини ми се да се посљедњих година та тема враћа у фокус пажње јавности. До кад год постоје Срби, српски језик и култура, Јасеновац мора бити на пмапи памћења  – истакао је он.

Округли сто организују Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ из Фоче, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб „Фронесис“ из Источног Сарајева и Задужбине „Жарко Видовић“ из Београда.

Подсјећамо, свечано отварање Галерије “Жарко Видовић”, која се налази на Шеталишту др Миодраг Лазић у Источној Илиџи, уприличено је синоћ, када је и почела манифестација “Дани Жарка Видовић".

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.09.2024. 23:10
    Muharem je tvoj jedino po imenu i porijeklu a po svemu ostalom ste različiti. Muharem je svjestan svog porijekla kao i ti ali ga se ne stidi niti poriče za razliku od tebe. Muharem zna i ko su zločinci i sluge okupatora kao što znaš i ti ali se ne libi da to javno kaže za razliku od tebe. Muharem je nada i putokaz da možemo prevazići razlike i živjeti u miru, jedni pored drugih a ti si obična budala koja, ako vas se nakupi kritična masa, može samo izazvati novi rat.
  • Generic placeholder image
    Buki 14.09.2024. 19:21
    E moj Muhareme..
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 48m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 39m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 26m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 52m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 34m
    0