Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)

14.09.2024. 13:44
2
IZVOR: katera.news

U okviru manifestacije "Dani Žarka Vidovića", u prostoru novootvorene galerije na Šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži, održan je okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku”.

Na okruglom stolu su učestvovali akademik Matija Bećković, srpski istoričar umjetnosti, likovni kritičar i publicista Nikola Kusovac, potpredsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković, redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Boris Brajović, književnik, prevodilac i novinar Muharem Bazdulj, urednik u Zavodu za udžbenike Beograd Dejana Ocić, redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Miloš Ković, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vladan Bartula i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče Vladislav Topalović.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je naveo da je važno nanomenuti da je otvaranje Galerije upriličeno u okviru manifestacije "Dani Žarka Vidovića“  upravo na dan kada Srpska pravoslavna crkva obilježava Svete mučenike jasenovačke, žrtve ustaškog genocida u logoru Jasenovac.

Žarko Vidović bio je jedan od zatvorenika logora Jasenovac, kao i Mica Todorović čiji legat slika je postavljen u ovoj galeriji.

- Riječ je o projektu koji smo prošle godine u toku održavanja prvih „Dana Žarka Vidovića“ najavili, i danas, godinu dana kasnije otvarili smo galeriju – istakao je on.

Božović je naveo da je galerija zamišljena kao multifunkcionalna sala koja će biti namijenjena, prije svega, za izložbe, ali i za književne, pjesničke večeri i promocije različitih vrsta.

- Istočnoj Ilidža, ali i cijelom gradu Istočno Sarjevo je nedostajala jedna ovakva galerija i siguran sam da će ona biti most koji će spajati današnje sa budućim generacijama. Suguran sam da će generacije koje dolaze baš na ovom mjestu svjedočiti o djelima znamenitih Srba Sarajeva  – rekao je on.

Akademik Matija Bećković rekao je da su Todorovićeva i Vidović jasenovački zatvorenici koji su mislili da ih se niko nikada neće sjetiti.

Kako kaže, zahvaljujući ovoj galeriji oni neće biti zaboravljeni.

- Ono čemu su oni posvetili život, a to je umetnost, ovde će ih nad‌živeti. Oni se tome nisu nadali. Kada pročitate njihove zapise, videćete da je Mica Todorović govorila kako nije pripadala nijednom likovnom pravcu i da je slikala samo svoja osećanja i doživljaje i bila svoja. Ipak, zahvaljujući ovim ljudima, ona i danas živi - rekao je Bećković.

Kako ističe, u kulturi je spas, izlaz i rješenje i za kulturu ne smije biti prepreka i granica, jer ona treba da povezuje sve narode.

Govoreći o Žarku Vidoviću naveo je da će on upravo zahvaljujuči ovoj galeriji ostati trajno upamćen.

- Potucao se za života po raznim gradovima. U Beogradu nije propustio nikoga ko je u kulturi išta značio. Poživeo je dugo, umro je lako, ostavio mnogo rukopisa. Na kraju života bio je posvećen crkvi, veri - rekao je Bećković.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predrag Krstović/Centar za kulturu i informisanje

Dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Foče Vladislav Topalović istakao je da je Žarko Vidović bio i jedan od prvih profesora Bogoslovskog fakulteta, te da se njegove zasluge mogu svesti na jednu rečenicu, a to je da je on učinio ono što su učinili klasici evropske teologije.

- Učinili su preteologizaciju filozofije potpuno neočekivano. Upravo to je Žarko Vidović učinio ovd‌je. Zato je naša obaveza da ga se trajno sjećamo - poručio je Topalović.

Književnik, prevodilac i novinar Muharem Bazdulj podsjetio je da su Mica Todorović i Žarko Vidović bili jasenovački logoraši.

- Zanimljivo mi je gledatu, u kompletnom stvaralaštu Mice Todorović, različitost stila prije i poslije Jasenovca.

Govoreći o temi okruglog stola, na kojem je i jedan od govornika, naveo je da će pokušati da se fokusira na Jasenovcu kao prelomnom iskustvu u intelektualnom, filozofskom djelovanju Žarka Vidovića, odnosno slikarskom djelovanju Mice Todorović.

Prema njegovim riječima, srpski narod je, pored Jevreja i Jermena, jedan od naroda koji je imao jako tragičku istoriju u 20. vijeku.

Ako bismo tražili jedan toponim, jednom mjesto gdje je ta tragičnost najviše ispoljena – to je Jasenovac- Čini mi se da se posljednjih godina ta tema vraća u fokus pažnje javnosti. Do kad god postoje Srbi, srpski jezik i kultura, Jasenovac mora biti na pmapi pamćenja  – istakao je on.

Okrugli sto organizuju Pravoslavni bogoslovski fakultet „Sveti Vasilije Ostroški“ iz Foče, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub „Fronesis“ iz Istočnog Sarajeva i Zadužbine „Žarko Vidović“ iz Beograda.

Podsjećamo, svečano otvaranje Galerije “Žarko Vidović”, koja se nalazi na Šetalištu dr Miodrag Lazić u Istočnoj Ilidži, upriličeno je sinoć, kada je i počela manifestacija “Dani Žarka Vidović".

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 15.09.2024. 23:10
    Muharem je tvoj jedino po imenu i porijeklu a po svemu ostalom ste različiti. Muharem je svjestan svog porijekla kao i ti ali ga se ne stidi niti poriče za razliku od tebe. Muharem zna i ko su zločinci i sluge okupatora kao što znaš i ti ali se ne libi da to javno kaže za razliku od tebe. Muharem je nada i putokaz da možemo prevazići razlike i živjeti u miru, jedni pored drugih a ti si obična budala koja, ako vas se nakupi kritična masa, može samo izazvati novi rat.
  • Generic placeholder image
    Buki 14.09.2024. 19:21
    E moj Muhareme..
Povezane vijesti
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO) U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ obilježen Dan srpskog jedinstva (FOTO)
Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočnoj Ilidži Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočn...
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 43m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 34m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 21m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 47m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 29m
    0