Транспаренси поново позвао на унапређење Закона о сукобу интереса

11.07.2021. 10:04
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Транспаренси интернатионал у БиХ поново је позвао Министарство правде да суштински унаприједи Закон о сукобу интереса наводећи да је и Венецијанска комисија потврдила све недостатке на које је ова невладина указивала још у фебруару ове године.

Министарство је тада одбило све кључне приједлоге који би довели до унапређења закона у овој области и није одустало од намјере да уназади постојећи закон и успостави још ниже стандарде од оних које сада постоје – истичу у ТИ БиХ.

Додају да је у објављеном мишљењу комисија предложила да се прошири дефиниција „блиских рођака“ и „повезаних особа“, као и да се у имовинске картоне функционера укључе и информације о имовини чланова породице.

Такође, како истичу у ТИ БиХ, Венецијанска комисија је потврдила да је закон мањкав у дијелу који се тиче рада Комисије за одлучивање о сукобу интереса, гдје предлаже да се обезбиједи независност комисије од политичког утицаја владајуће већине и напусти етнички принцип одлучивања.

– Подсјећамо, Министарство је предложило да комисију чини 10 чланова, за које нису осигурани услови који би прописали да не долазе из политичких странака, те је предвиђено да се одлуке од значаја у првом кругу одлучивања доносе једногласно. У мишљењу се посебно указује и да се именованим функционерима мора онемогућити обављање дуплих функција, као и то да буду власници или директори приватних предузећа која послују с институцијама на нижим нивоима власти – упозоравају у ТИ БиХ.

Подсјећају да у мишљену Венецијанске комисије јасно стоји да забрана паралелног запошљавања или пословне активности за именоване званичнике треба бити готово апсолутна и укључивати забрану службеницима на државном нивоу да воде компаније које су у пословним односима с администрацијом ентитета или кантона, као и забрану да воде компаније које имају корист од јавног новца.

– Све то ТИ БиХ је предлагао још у фебруару ове године, а цијела ситуација се могла избјећи да је усвојено рјешење које је већ годинама у парламентарној процедури и за које је већина међународних организација дала позитивно мишљење, а које је прошле године подржано у Представничком дому ПС БиХ – истичу у ТИ БиХ.

Наводе и да постоји велики ризик да законодавци мишљење Венецијанске комисије у дијелу у ком тражи одвојено третирање изабраних и именованих функционера искористе за слабљење механизама за спречавања сукоба интереса, који се прије свега односе на заступнике у Парламентарној скупштини БиХ, те потпуно релаксирање одредби у погледу неспојивости и санкција.

У ТИ БиХ истичу да је Босна и Херцеговина одавно означена као заробљена држава, у којој се одлуке на највишем нивоу доносе на основу појединачних интереса, а изабрани званичници директно утичу на доношење најважнијих одлука у земљи и постављају кључне људе у институцијама БиХ.

– Слабљење одредби о сукобу интереса, неспојивостима и санкцијама имало би поражавајуће ефекте на већ свакако готово непостојеће механизме спречавања сукоба интереса – упозоравају у овој невладиној организацији.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО) Предложена једнократна помоћ од 500 КМ за запослене у институцијама БиХ (ФОТО)
Представнички дом усвојио измјене Закона о платама упослених у институцијама БиХ Представнички дом усвојио измјене Закона о платама упослених у институцијама БиХ
Запослени у институцијама БиХ протестују због плате Запослени у институцијама БиХ протестују због плате
Најчитаније
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    21h 42m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    21h 13m
    2
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    17h 29m
    0
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    13h 24m
    2
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    21h 36m
    0