Тратинчица – мали цвијет величанствене љековитости

07.03.2021. 21:52
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Многи су од вас сигурно барем једном убрали овај цвијет и кидали му латицу по латицу бројећи “воли ме, не воли ме…”. Погађате да је ријеч о тратинчици, лат. Bellis Perennis L, познатој и као бијела рада, те иванчица.

Овај малени љупки цвијет расте свуда и баш је ових дана у пуном јеку. Међутим, колико год био мален – његова је љековитост величанствена.

Тратинчица је од давнина заступљена у народној медицини за чишћење организма, лијечење исцрпљености и крвних болести.

У нордијској је митологији посвећена Остари, божици прољећа, а по хршћанскм предању, њени су цвјетови никли из суза Маријиних, које је пролила у бијегу за Египат.

Љековитост сока тратинчице

Тратинчица је идеална за прољетне третмане чишћења организма од токсина. У ту сврху је најбоље пити њен свјеж сок или је јести.

Сок треба увијек свјеже припремити. Пијте дневно једну до три пуне кашике сока са пола литре воде.

Помијешан с медом, сок је кућни лијек код обољења респираторних органа. Беспријекоран је лијек за упаљене ране, проблематичну кожу, опекотине, едеме и проширене вене.

У терапијске сврхе ставља се на обољела мјеста.

Слика

 

За здраве бронхије и желудац

Чај од тратинчице користи се у лијечењу бронхитиса и болова у прсима, код упаљених цријева и желуца, као и код болести јетре и бубрега.

Помаже и код неуредне менструације, ублажава бол и грчеве, реуму, гихт и артритис. Код унутрашњих крварења комбинује се с ораховим лишћем.

И научници потврђују да је тратинчица вриједан природни лијек па је препоручују у облику чаја или свјежег сока као помоћ код ХИВ-а и карцинома дојки.

Маст од тратинчице добар је лијек за ране и упаљене зглобове. Цвјетови тратинчице намочени у ракији отклањају реуму и мишићни умор.

Слика

 

Уљепшава и чисти кожу

Екстракт цвјетова тратинчице садржи сапонине, полифеноле, флавоноиде, полисахариде и инулин.

Због тих активних састојака, тратинчица има широку примјену у козметици.

Тратинчица је све чешћи састојак козметичких производа, највише оних за избјељивање, уклањање пјегица и хиперпигментација.

Ова биљка обуздава стварање меланина и уједначује боју коже код поремећаја пигментације. Обнавља челије коже, просвјетљује меланин у епидерми и дубински хидратизује кожу.

У специјализованим трговинама можете купити екстракт и етерично уље тратинчице, а у већини дрогерија козметику на бази тратинчице.

Рецепти од тратинчице

Чај од тратинчице: Једну до двије кашичице сухог биља прелијте шољом прокуване воде. Оставите да стоји 10 минута, а затим проциједите.

Тинктура од тратинчице: Двије до три шаке уситњене биљке намочите у литри ракије три седмице. Тинктуру повремено промијешајте. Након три седмице проциједите и користите.

Тоник за његу зреле и уморне коже: Кашичицу сувих главица цвјетова тратинчице прелијте са 250 мл кључале воде и оставите да стоји 30 минута.

Маст за зглобове: Згњечите листове тратинчице и додајте половину количине листова црног сљеза. Смјесу добро препржите на прочишћеној масти. Још врућу маст проциједите кроз крпу директно у посуду која је одређена за чување ове масти. Њоме трљајте болне зглобове два до три пута дневно.

Тратинчица као храна

Листови тратинчице су богати витаминима Ц и А . Једу се у облику салате, додају се варивима, супама и јелима од поврћа.

Слика

 

Посебно су укусни измијешани са свјежим сиром. Нијемци салату од листова тратинчице сматрају јако укусном.

Тврди и зелени пупољци могу се маринирати у оцту, те користити умјесто капара. Главице цвјетова такође су јестиве те се најчешће користе за украшавање десерата, а могу се и кандирати.

Укисељени пупољци тратинчице: Загријте на ватри оцат и со. Ставите пупољке у широку стерилну теглу и прелијте их топлом мјешавином оцта и соли. Покријте, оставите да стоји седам дана. Сваки дан промијешајте. Поновно премјестите у чисту теглу, прелијте мјешавином оцта, добро затворите и пустите да дозри још двије седмице у фрижидеру. Тада је храна спремна за јело.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала Ове зачине треба додавати у сва јела: Чине чуда код упала
Јод – Моћан минерал против упале плућа Јод – Моћан минерал против упале плућа
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 36m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 54m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 21m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 9m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 30m
    0