Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу

26.04.2024. 15:40
0
ИЗВОР: srna.rs

Представници синдиката у области образовања, културе и правосудних институција у Републици Српској оцијенили су да треба повећати плате радника у овим областима с обзиром на обим послова које обављају, те више вредновати знање и рад.

 

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић истакао је да је чињеница да су у претходном периоду расле плате у овим областима, али сматра да је то минимално у односу на раст цијена основних намирница.

Он је напоменуо да да плате радника са високом стручном спремом нису уједначене у односу на људе са високом стручном спремом у органима управе.

- Од прошле године имамо потписан споразум о динамици усклађивања тих коефицијената, а и обећање Ваде Српске да тај посао треба бити завршен у наредне двије године - рекао је Гњатић.

Гњатић је указао да велики проблем и даље представља преобиман административни посао наставника, па им, ако је рекао, остаје веома мало времена да се посвете ђацима.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић рекао је да су плате радника у правосудним институцијама изузетно ниске у односу на обим посла који обављају, те да се све мање људи пријављује на конкурсе.

Он је изразио задовољство што је штрајк, који су радници у правосудним институцијама организовали у претходном периоду, дао одређене резултате, те је Влада Српске јуче донијела одлуку о измјенама Закона о платама, које се тичу утврђивања права на накнаду за природу посла.

Петровић је навео да је остало да се ријеше питања топлог оброка, регреса и накнаде по основу стажа, те да се у том погледу елиминише дискриминација радника у правосудним институцијама у односу на носиоце правосудних функција.

Гњатић и Петровић су најавили да је планирано да се 1. мај, празник рада, обиљежи традиционално у Парку Младен Стојановић у Бањалуци.

Коментари 0
Повезане вијести
Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић поново именован за директора Полиције Републике Српске
Топлотни талас наредних десетак дана Топлотни талас наредних десетак дана
Викендица за дан и до 1.000 марака Викендица за дан и до 1.000 марака
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  8h 15m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  12h 57m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  6h 57m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  7h 10m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  12h 27m
  2