Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu

26.04.2024. 15:40
0
IZVOR: srna.rs

Predstavnici sindikata u oblasti obrazovanja, kulture i pravosudnih institucija u Republici Srpskoj ocijenili su da treba povećati plate radnika u ovim oblastima s obzirom na obim poslova koje obavljaju, te više vrednovati znanje i rad.

 

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić istakao je da je činjenica da su u prethodnom periodu rasle plate u ovim oblastima, ali smatra da je to minimalno u odnosu na rast cijena osnovnih namirnica.

On je napomenuo da da plate radnika sa visokom stručnom spremom nisu ujednačene u odnosu na ljude sa visokom stručnom spremom u organima uprave.

- Od prošle godine imamo potpisan sporazum o dinamici usklađivanja tih koeficijenata, a i obećanje Vade Srpske da taj posao treba biti završen u naredne dvije godine - rekao je Gnjatić.

Gnjatić je ukazao da veliki problem i dalje predstavlja preobiman administrativni posao nastavnika, pa im, ako je rekao, ostaje veoma malo vremena da se posvete đacima.

Predsjednik Sindikata pravosuđa Republike Srpske Siniša Petrović rekao je da su plate radnika u pravosudnim institucijama izuzetno niske u odnosu na obim posla koji obavljaju, te da se sve manje ljudi prijavljuje na konkurse.

On je izrazio zadovoljstvo što je štrajk, koji su radnici u pravosudnim institucijama organizovali u prethodnom periodu, dao određene rezultate, te je Vlada Srpske juče donijela odluku o izmjenama Zakona o platama, koje se tiču utvrđivanja prava na naknadu za prirodu posla.

Petrović je naveo da je ostalo da se riješe pitanja toplog obroka, regresa i naknade po osnovu staža, te da se u tom pogledu eliminiše diskriminacija radnika u pravosudnim institucijama u odnosu na nosioce pravosudnih funkcija.

Gnjatić i Petrović su najavili da je planirano da se 1. maj, praznik rada, obilježi tradicionalno u Parku Mladen Stojanović u Banjaluci.

Komentari 0
Povezane vijesti
Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju Kurteš: Čast je nositi zastavu Srpske na sportskim igrama u Kazanju
U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj U petak isplata socijalnih davanja u Republici Srpskoj
Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom Sutra pretežno oblačno i nestabilno sa kišom
Najčitanije
 • Opljačkan manastir Ostrog, identifikovana osumnjičena
  22h 18m
  0
 • Dejan Kojić kandidat DEMOS-a za načelnika opštine Pale
  23h 5m
  11
 • Uhapšen zbog pucnjave u Palama
  7h 12m
  0
 • Marija Karađorđević, srpska kraljica koja zaslužuje poštovanje ravno svetici
  5h 52m
  1
 • Koncert Željka Samardžića večeras u sportskoj dvorani na Trgu Srbije
  6h 34m
  0