Требиње: Грађани помажу бившем борцу Миодрагу Јахури

31.05.2020. 18:51
0
ИЗВОР: Nezavisne

Требињац Миодраг Јахура (46), борац прве категорије, са двоје старих и болесних родитеља данас је у незавидној материјалној ситуацији, коју је у посљедње вријеме погоршала старост и болест родитеља о којима се мора бринути, али су му у помоћ притекли бројни Требињци показавши како у овом граду невоља уједињује људе.

Миодраг је у рату био најмлађи борац Интервентне јединице у чувеној чети покојног војводе Недељка Видаковића, а након рата, док су и родитељи били млађи, наставио је радити повремене послове и бавити се пољопривредом, све док, како каже, кола нису кренула низбрдо.

Када му је мајка доживјела тежак мождани удар, а отац је био већ стар и болестан, он се није могао бавити пољопривредом, мада је имао нешто пластеника. У свој тој недаћи угинула им је и крава, која је овој породици можда била и највећа извор хране, што је подигло на ноге цијело Требиње, које је устало да му помогне.

- Након што је моја прича објелодањена у медијима, помоћ ми је понуђена са свих страна и свима хвала, а након помоћи коју сам стално добијао од пријатеља, сабораца и комшија, на апел су се одазвали и бивши борци и сви добри људи који су ми чак долазили да помогну да очистим пластеник и да га засадим, а примио ме је и градоначелник Требиња Мирко Ћурић и обећао ми посао - казао је Јахура.

Каже да му много значи стално запослење, јер само отац има примање од 200 марака, што једва да покрива трошкове његових лијекова и лијекова и пелена за непокретну мајку.

Слика

Миодраг додаје да је бескрајно био ганут доброчинством свих људи и Срба који су се јавили из цијелога свијета да му помогну, а посебно га је дирнула пажња појединих власника угоститељских објеката, као и требињског удружења "Свети Вукашин", које ће му од прилога које сакупљају чланови купити другу краву, те матураната Гимназије "Јован Дучић".

- Нарочито ме је гануо гест требињских гимназијалаца, који су, умјесто прославе своје матурске вечери, сакупили суму новца да помогну мени и мојим родитељима, након чега сам увидио да Требиње мора ићи ка напретку и просперитету када има овакву омладину, којој желим све најбоље на факултетима, на којима ће, како сам сазнао, већина њих наставити школовање - истакао је Миодраг.

"Независне" су Миодрага затекли у пластенику, гдје је садио паприке, а онда је, да би као прави херцеговачки домаћин пружио гостопримство, увео у кућу, загрлио и пољубио непокретну мајку, упитавши је треба ли јој шта и наставио причу, нагласивши још једном да се захваљује свима који су му помогли.

Слика

Градоначелник понудио посао у спомен-соби

Миодраг Јахура ускоро би требало да почне да ради у новосаграђеној спомен-соби посвећеној палим борцима Требињске бригаде у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

 - Будући да је Миодраг био један од најмлађих бораца Требињске бригаде, ми смо понудили Борачкој организацији града да га запослимо у спомен-соби као особу која ће водити рачуна и о овоме здању, али ће и посјетиоцима објашњавати све у вези са протеклим ратом и нашим страдањима - казао је градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињац уловио сома од 58 килограма у Билећком језеру Требињац уловио сома од 58 килограма у Билећком језеру
Требињци на врху вулкана Етна (ФОТО) Требињци на врху вулкана Етна (ФОТО)
Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња Нестао Василије Ламбета (20) из Требиња
Најчитаније
 • ''Вукови" са Пала купили аутомобил Драги Рупару
  20h 13m
  4
 • Традиционално дружење Илиџанаца (ФОТО)
  20h 3m
  2
 • Ватрогасци из Источног Сарајева потресном поруком опростили се од младог колеге
  45m
  0
 • Хеликоптер активан на терену, избачено 25 тона воде, отежани услови за гашање ватре
  20h 18m
  0
 • Напици који ће освјежити љето
  1h 6m
  0