Требиње: Градоначелник пуници (71) дао државну земљу у закуп на 20 година

28.07.2020. 17:16
0
ИЗВОР: direkt-portal.com

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић дао је у закуп 1,6 хектара земље у својини Републике Српске, на подручју града Требиња, својој пуници. Пуница има седамдесет и једну година, а земљу је добила у закуп на 20 година.

Пољопривредно земљиште које се налази у насељу Гомиљани додјељује се у закуп ради обављања воћарско-виноградарске производње, наведено је у одлуци. То значи да би се седамдесетједногодишња старица у наредним годинама требала бавити воћарством или виноградарством.

Наиме, у јуну је Град Требиње расписао Јавни оглас за давање у закуп пољопривредног земљишта, а као најповољнија понуда прихваћена је она на име Славојке Чалије, иначе пунице градоначелника Требиња Мирка Ћурића.

Градоначелникова пуница се једина јавила на јавни позив који је био расписан. Јавни оглас је био расписан за површине од 2,2 хектара земље које се налазе у катастарским општинама Гомиљани 2, Величани и Драчево.

Комисија за пуницу

Поступак давања у закуп пољопривредног земљишта спровела је комисија коју је формирао градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

- Комисија је за писану понуду понуђача Чалија Славојке утврдила да је благовремена, комплетна и да испуњава опште и посебне услове Јавног огласа и да је поднесена на предметну парцелу означену као к.ч. 1522, пашњак ИИ класе, површине 16105 метара квадратних. У складу са тачком 7 Јавног огласа за давање у закуп пољопривредног земљишта у својини РС на подручју града Требиња, путем прибављања писаних понуда, ако је поднесена само једна понуда за парцеле пољопривредног земљишта из овог огласа, таква понуда, ако је благовремена, потпуна и испуњава опште и посебне услове прописане овим огласом, оцјењује се као најповољнија - наведено је у образложењу одлуке.

На избор понуде није било писаних приговора, па је исту градоначелник Требиња потврдио као најповољнију.

У складу са одлуком, градоначелникова пуница је дужна да Граду Требињу годишње плаћа 145 КМ на име закупа.

Приједлог одлуке о избору најповољнијег понуђача и додјели у закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју града Требиња нашао се на посљедњој сједници требињске Скупштине. Ова тачка није била међу редовним тачкама, већ је на дневни ред као допуну предложио градоначелник Ћурић. Скупштина је без расправе и икакве замјерке локалне опозиције усвојила ову одлуку.

Сагласност на ову одлуку дало је претходно и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

„Директ“ сазнаје да је градоначелникова пуница и раније, 2018. године, добила дио државне земље у закуп.

Слика

Парцела у Гомиљанима до мистериозног маслињака

Парцела коју је градоначелник дао својој пуници налази се непосредно уз парцелу која је означена као к.ч. 1527/3 на чијем су дијелу, како сазнајемо, засађене маслине. У листу непокретности, у који је „Директ“ имао увид, видљиво је да једино парцела на којој су дијелом засађене маслине нема евидентираног свог закупца нити коцесионара.

Слика

Остале парцеле које се налазе у окружењу имају наведене концесионаре или закупце. Тако је на примјер концесионар парцела 1527/4/5/6/7 „Агрофин“, а наведено је и неколико физичких лица која су добила земљу у закуп.

До објаве овог текста из требињског Катастра, ни из Града Требиња, као ни из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде нисмо добили одговор коме је та парцела дата у закуп, када и под којим условима.

Незванична сазнања до којих смо дошли кажу да би плантажа маслина могла бити повезана управо са градоначелником Ћурићем и његовим кумом, директором Електропривреде Републике Српске, Луком Петровићем.

Пуница као параван

Да седамдесетогодишњој жени треба 1,6 хектара земље сумња народни посланик Небојша Вукановић. Он сматра да је градоначелнику у овој причи пуница само параван.

- Не могу да вјерујем да једна старица од 70 година може да обрађује толико земље, јасно је да је то узео Мирко Ћурић и да ће на том земљишту Аграрни фонд, којим он руководи, да обезбиједи саднице и механизацију, радну снагу, сјеме и све остало. Јасно је да је у питању злоупотреба и позиције и државног земљишта. Ово је један чист примјер како функционише овај град - каже Вукановић за „Директ“.

Слика

Он је најавио да ће случај пријавити Комисији за сукоб интереса и другим надлежним институцијама.

- Ја имам сазнања да је одмах поред њега на том плацу, цијелих осам хектара земљишта узео његов кум и ментор Лука Петровић и то се крије. Према мојим сазнањима, он то није узео на своје име, већ је дао у закуп земљу свом радном колеги из Хидроелектрана на Требишњици коме даје разне послове. На дијелу те парцеле је посађен маслињак. Невјероватно, колика је то бахатост - наводи Вукановић.

Из Транспаренси интернешнала казали су за „Директ“ да у конкретном случају постоји основ сумње да су повријеђени основни принципи Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти РС, будући да је градоначелник директно учествовао у доношењу овакве одлуке.

- Члан 3. став 4. каже да изабрани представници, носиоци извршних функција и савјетници не смију користити јавну функцију за личну добит или добит лица које је са њима повезано и не смију бити ни у каквом односу зависности према лицима која би могла утицати на њихову објективност. Такође члан 9 каже - забрањено је привилеговати лица ради страначког или другог опредјељења или због поријекла, личних или породичних веза. Ипак, ови чланови у самом закону нису детаљно објашњени што оставља простор за произвољно тумачење и то је свакако мањкавост закона за чије унапређење се ТИ БИХ већ дуго залаже. У другим члановима закона који прецизније дефинишу ове ситуације, у овом случају није ријеч о члану породице, јер се члановима породице сматрају: брачни или ванбрачни друг изабраног представника, носиоца извршне функције и савјетника, дијете, усвојилац, усвојеник и дијете брачног друга (пасторак/пасторка) - навели су из ТИ.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић није одговарао на наше телефонске позиве нити на поруку коју смо му послали.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 55m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 53m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 19m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 34m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    57m
    1