Требиње: Несвакидашњи бизнис породице Савић

07.09.2020. 11:16
0
ИЗВОР: Nezavisne

Будући да није могла пронаћи посао у струци, Ивана Савић из Требиња одлучила је да се опроба у сопственом бизнису. Избор је пао на производњу крафт пива.

Уз доста улагања, труда и напорног рада Савићи су Херцеговцима прије неколико мјесеци понудили крафт пиво аутентичног назива "међед".

- Као дипломирани правник нисам могла да нађем посао. Онда сам одлучила да аплицирам за средства преко Завода за запошљавање. Супруг и ја смо написали пројекат и прошла сам. Након тога успјели смо да купимо опрему за производњу, да инсталирамо постројење и кренули смо са производњом. Прва тура кувана је тачно прије короне. Мало нас је то све омело, али успијевамо наставити - прича Ивана.

Задовољна је како је испало пиво, а задовољни су, истиче, и они који су га пробали. Херцеговцима, који и нису навикли на крафт пива, свиђа се што је домаће, здраво и квалитетно.

- Путујући по већим градовима супруг и ја смо пробали локална крафт пива и свидјело нам се што су здравија и пунијег укуса, па нас је то подстакло да и ми пробамо. Када пијете индустријско пиво, након попијених пет флаша наредног дана ћете осјећати главобољу и мамурлук, док код крафт пива тога нема - објашњава Ивана, чије предузеће "Херцег бренд" има мото "Од нашег пива глава не боли".

Објашњава како је поступак производње овог пива дуготрајан и тражи висок ниво хигијене и уредности.

- Пиво је деликатан производ и јако осјетљив. Кажу да је чак осјетљивије од млијека када је ријеч о кварењу. За један производни процес потребно је више од 20 дана, од самог поступка кувања до ферментације, одлежавања и осталих фаза - објашњава она.

Одлучили су се да производе "пејл ејл" и "стаут" (црно пиво). Планирају да до зиме понуду обогате и неким лагером.

- Тренутно смо фокусирани на "пејл ејл". То је пиво најсличније лагерима на које је наше непце овдје навикло. Нисмо хтјели да идемо са неким агресивнијим врстама - прича Ивана.

Мјесечни капацитет њихове производње износи 2.000 литара, а пиво "међед" се за сада може наћи у Невесињу и Требињу, али и "Херцеговачкој кући" у Бањалуци. 

Ивана објашњава да је ријеч о породичном бизнису, гдје углавном посао обављају она и супруг уз велику помоћ блиских људи. 

Планирају да запосле још једног радника, а ако се укаже прилика, шириће и прерађивачке капацитете.

Фокусирани су на тржиште источне Херцеговине, а како желе да нагласе локалну причу и буду препознати по њој, назив пива је аутентичан, херцеговачки.

- То име је, на неки начин, настало из шале. Пошто сам ја Војвођанка, било је шала како ћу се уклопити међу Херцеговце који су на гласу као мало груби. Приједлога за назив пива је било разних, а онда смо одлучили да направимо анкету. Наш пријатељ је на друштвеним мрежама направио анкету како да назовемо наше пиво. Већина људи је сматрала да је "међед" аутентично за источну Херцеговину, која јесте наше примарно тржиште. Рачунали смо да ће се то име лијепо примити овдје, тако да смо одлучили да послушамо глас народа - каже Ивана.

Природни састојци

Према Иваниним ријечима, крафт пиво "међед" је потпуно природан производ, прављен искључиво од јечма, квасца, хмеља и воде.

Не користе се никакви конзерванси који би му обезбиједили дуго трајање.

Коментари 0
Повезане вијести
Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе Матуранти и професори обновили традицију: Меч у малом фудбалу за крај школе
Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупјела (ФOTO) Мјештани и свештеник у радној акцији: Почела обнова Цркве Светих Архангела у насељу Хрупј...
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 36m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 9m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 35m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 48m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 17m
    3