Требиње: Орјен заштићено благо Српске

30.05.2020. 17:34
0
ИЗВОР: srpskainfo

Планине Орјен и Бијела гора на територији Требиња ускоро би требало да добију статус заштићеног подручја и да постану парк природе.

Уз утврђене мјере заштите које подразумијева овакво подручје, природни бисер у близини најјужнијег града у Републици Српској биће и формално признат и препознат као вриједност и насљеђе од републичког значаја.

Оваква одлука, која би требало да буде донесена до краја године, је и нова развојна шанса у еколошком, сеоском, здравственом и спортско-рекреативном туризму.

Заљубљеници у природу у Требињу већ дуже вријеме заговарају оваку идеју, а иницијативу је званично покренуо Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа.

Студија

У Заводу су урадили и обимну студију заштите овог граничног подручја Републике Српске и Црне Горе, а Влада Републике Српске недавно је утврдила приједлог одлуке о проглашењу Парка природе „Орјен“.

Будући парк природе простираће се на површини од око 16,7 хиљада хектара, од границе са Црном Гором до долине ријеке Требишњице, дијела тока између Билећког језера и насеља Арсланагић Мост код Требиња.

Према овим приједлозима, Парком природе „Орјен“ управљаће требињско предузеће „Центар за газдовање кршом“, подручна јединица „Шуме Српске“, а новац за заштиту и развој парка биће обезбијеђен из буџета Републике Српске, јединица локалне самоуправе и других извора.

Заинтересовани Требињци у наредним данима у просторијама градске управе могу да погледају Приједлог одлуке о проглашењу Парка природе “Орјен”, као и студију заштите овог локалитета.

Међу онима који су били најгласнији у идеји да Орјен постане заштићено природно добро је Планинарско друштво “Вучји зуб” из Требиња, које осим што одавно води рачуна о падинама ове планине, већ годинама упознаје и туристе са љепотама граничног појаса двије сусједне земље.

Чланови овог друштва помогли су и у изради елабората и учествовали у пројекту за мапирање свих планинарских стаза, видиковаца и изворишта на том планинском масиву.

Слика

Надају се националном парку

- Раније је урађен низ елабората везаних за ендемске биљне и животињске врсте овог масива, а све то је неопходно заштитити од изумирања. Орјен је због свих својих специфичности заслужио да буде проглашен парком природе. Потребно га је што боље заштитити и очувати његову ендемичну и богату флору и фауну – каже Игор Шкеро, предсједник требињског планинарског друштва.

Он додаје да се ради о природној љепоти огромних размјера, које нису свјесни ни многи Требињци, као ни бројни посјетиоци овог града, од којих се тек по неко одлучи за пјешачење на Орјен.

- У Требињу је сваке године све више такозваних хајкинг туриста, који нису класични планинари, већ шетају планином, разгледају је и у потпуности уживају у свим њеним љепотама – истиче Шкеро.

У “Вучијем зубу” се надају да ће након парка природе Орјен за кратко вријеме постати  и национални парк, а његово уцртавање на туристичке карте сусједног Дубровника и Херцег Новог довести нове туристе на југ Српске.

Три зоне парка

Подручје Парка природе “Орјен”, према предложеној одлуци, биће подијељено на три зоне. У првом подручју је забрањено скоро све, чак и неконтролисани улазак. У другом дијелу је дозвољено организовано и индивидуално посјећивање, испаша, кошење, контролисано скупљање одређеног биља, лов дивљачи. У трећој зони биће омогућен развој инфраструктуре намијењене еколошком, руралном, здравственом и спортско – рекреативном туризму.

Коментари 0
Повезане вијести
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 30m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 25m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 13m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 19m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 47m
    0