Требињка искористила пословну идеју дјечака из Канаде

10.06.2020. 10:42
0
ИЗВОР: Srpska.info

Требињка Ивана Судар Курешевић, како би задржала посао којим се бави са супругом и олакшала људима ношење заштитне маске у пандемији вируса корона, у породичној фирми у Шамцу почела је производњу копчи за маске.

На интернету је видјела рјешење које је понудио 12-огодишњи дјечак из Канаде, који је смислио копчу за маску, и пожељела да их производи.

– У разговору са суграђанима, а посебно медицинским радницима, схватили смо да је један од највећих проблема дуготрајног ношења заштитних маски бол у ушима. Свидјела нам се идеја о справици која ће смањити притисак на уши, коју је осмислио дјечак из Ванкувера. Његово рјешење је намијењено за 3Д принтере. Ми нисмо имали такав штампач, па смо одлучили да дизајнирамо рјешење које је прилагођено машинама у нашој штампарији, серијској производњи и материјалима који су нам били доступни – објашњава ова академска сликарка.

Дизајн

Она наводи да су, у односу на оригиналну идеју, промијенили начин качења маски за копче, поједноставили дизајн, редуковали материјал и скратили вријеме израде.

– Поред копче, дизајнирали смо и практична паковања која штеде материјал, а пружају довољно информација о производу, начинима употребе и одржавању – истиче она.

Курешевићима је мало времена требало да осмисле производ, а много више труда да га пласирају на тржиште, како би доспио до људи у свим дијеловима БиХ.

– Након више препорука контактирали смо једног сарајевског снабдјевача који је одлучио да нам буде партнер. Нисмо знали како ће људи реаговати. Осим производа, брзо смо схватили да морамо имати и упутство за употребу. Проблем је била и цијена, јер нисмо знали чиме да се водимо у одређивању цијене, са којим производом да поредимо наше копче. Ова фирма из Сарајева је била изузетно експедитивна и зато је њима припало право да буду дистрибутери за тржиште БиХ – каже Ивана.

Само велепродаја

Додаје да су прве копче донирали Дому здравља и Црвеном крсту у Шамцу, Црвеном крсту БиХ, као и запосленима у локалним продавницама и пошти.

– Копче су, за сада, само у велепродаји, јер је пут до малопродајних радњи и апотека дуг. Купују фирме које желе олакшати радницима који морају  стално носити заштитне маске, јављају се и болнице. Људи су заинтересовани, али ми смо, помало, скептици за све што је ново – прича ова Требињка.

По њеном мишљењу, многобројне су предности кориштења копче за маску за оне који морају дуже вријеме проводити са овом заштитном опремом.

– Лагана је, еластична и дизајнирана тако да чврсто држи маску и спријечи клизање, а чува уши од притиска. Прикладна је за дјецу и одрасле. Уз правилну дезинфекцију има вишекратну употребу – објашњава она.

Курешевићи планирају да наставе производњу копче за заштитну маску и послије пандемије вируса корона, јер сматрају да може бити корисна не само медицинским радницима, него и запосленима у прехрамбеној индустрији или онима који раде с бојама и лаковима.

Сувенири и накит

Ивана је у Требињу препознатљива по изради сувенира с мотивима овог града, али и по оригиналном накиту. Ова млада умјетница каже да се њене љубави могу сврстати у примијењену умјетност, костимографију, графички и модни дизајн и сувенире, гдје оставља лични израз, а употребљиво је.

Инспирацију за накит проналази у културном насљеђу, па су мотиви на њеним минђушама споменици, археолошка налазишта, стећци…

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба Затражене хитне акције међународне заједнице ради заштите Срба
Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре Неопходно заштитити осјетљиве биљне усјеве због ниске температуре
Најчитаније
  • Војно возило које је смрскало "форд" теже и од аутобуса
    12h 35m
    2
  • Малим херојима у борби за живот потребна подршка друштва
    13h 48m
    0
  • Данас Свети Јоаким и Ана
    14h 28m
    0
  • Прекид у водоснабдијевању у насељу Добриња I
    6h 51m
    0
  • Тресло се тло: Земљотрес код Кнежева
    12h 24m
    0