Трг Републике Србије - мјесто нових окупљања и добрих намјера

15.10.2020. 20:23
3
ИЗВОР: Катера

Новоизграђени Трг Републике Србије у Источном Новом Сарајеву, који се простире на површини од 17.000 квадратних метара, вечерас је свечано отворен у присуству великог броја грађана и званица из политичког и културног живота.

Отварању Трга, поред представника општине на челу са начелником Љубишом Ћосићем, присуствовао је и изасланик предсједника Републике Србије и министар одбране Александар Вулин, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, начелници општина у саставу града Источно Сарајево, министри у Влади Српске и БиХ, те бројне друге званице из јавног живота Републике Српске и БиХ.

Вулин је рекао новинарима да је Република Српска један од спољнополитичких приоритета Србије, те да му је част што има прилику бити на тргу који носи име по Републици Србији.

Он је истакао да је Република Србија од доласка Александра Вучића на власт до данас издвојила 62 милиона евра за Републику Српску, те нагласио да Вучић није само предсједник Србије него "предсједник свих Срба".

Слика

Вулин је поручио да Срби требају да вјерују једни другима и себи, јер их, како он тврди, нико не може вољети више него сами себе.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је новоизграђени Трг Републике Србије резултат иницијативе коју је подржао предсједник Србије Александар Вучић да се у сваком граду и општини у Српској изгради објекат који ће носити назив по Србији.

Додик је изразио наду да ће овај трг бити од користи свим грађанима Источног Сарајева и бити на понос свих оних који ту живе. 

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић истакао је да је Трг Републике Србије од данас једно од најљепших мјеста у Републици Српској.

Ћосић је подсјетио да су одборници у локалном парламенту општине Источно Ново Сарајево усвојили једногласну одлуку да овај трг понесе име по Републици Србији, као и да предсједник Србије добије највише признање ове општине.

Он је додао да ће у 2021. години бити завршена изградња и постављања споменика Породици, који ће имати двоструко значење и функцију. 

Аутор споменика је академски вајар Зоран Кузмановић, који је аутор и многобројних споменика попут споменика Гаврилу Принципу у овој општини и Београду, споменика патријарху Макарију и Мехмед-паши Соколовићу у Вишеграду, те посљедње рестаурације споменика Београдског побједника. 

У изградњу Трга Републике Србије уложено је 1.985.000 КМ, средства која је донирала Влада Републике Србије из првог круга помоћи локалним заједницама у Републици Српској у новембру 2017. године. 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Dušan 16.10.2020. 14:27
    Jeste lijepo, jeste fino.. ali 2 miliona, sto je puno puno je.
  • Generic placeholder image
    Mitar 16.10.2020. 06:49
    Pored svih nasih gradjevinskih radnika koji nemaju posla ili nam je obim posla smanjen na dvorani rade ljudi iz Bangladesh, Pakistana. SRAMOTA za opstinu!
  • Generic placeholder image
    Marko 15.10.2020. 21:01
    Da sam na mjestu Vučića, trazio bih povrat novca. Pa za šta 2 miliona KM??? Srbija nesebično daje dok se ovdje nesebično razbacuju i ugradjuju!
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 19m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 23m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 16m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 13m
    0