Трговци у Српској корак ближе нерадним недељама

11.11.2019. 10:53
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Промјену става Савеза општина и градова РС о увођењу нерадне недјеље за запослене у трговини и појединим услужним дјелатностима до краја овог мјесеца затражиће Синдикат трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Како је рекао Горан Савановић, предсједник тог синдиката, промјену става траже од савеза јер они, између осталог, одлучују о нерадним данима у РС, те су оптимисти и очекују позитиван став.

Додаје да ће одређене захтјеве упутити и удружењима потрошача те надлежним министарствима првенствено за нерадне недјеље у трговини, али и дијелу услужних дјелатности попут фризера и других услуга које не морају радити недјељом.

– Закон о трговини је рекао да одлуку о раду празницима и нерадним данима доносе начелници општина и градоначелници. Имали смо појединачна обраћања ка њима, међутим није било ефекта, те ово мора бити синхронизована акција према организацији која их окупља – појаснио је Савановић.

Каже да већ дужи период воде разговоре како би недјеља била нерадна или да се ограничи број радних недјеља у току мјесеца, односно године.

– Залажемо се за потпуну забрану рада, али ако се не може ријешити потпуна забрана недјељом или је потребан одређени прелазни период како би се до тог и дошло, онда тражимо да то буде максимално једна недјеља радна у току једног мјесеца, али да радник буде далеко више за њу плаћен – рекао је Савановић.

Одбацио је ставове трговаца да би имали тиме додатне трошкове, да би дошло до отпуштања радника и смањења плата те да је то чиста демагогија.

– Па уђите у трговине и видјећете да свагдје фали радника, нема више радника на сваком ћошку. Тешко иде, велик је отпор послодавца који не желе да се то деси због зарада, али ми ту причу гурамо и изгураћемо је, питање је само времена када ће се то десити – рекао је Савановић.

Љубиша Ћосић, предсједник Савеза општина и градова РС и градоначелник Источног Новог Сарајево, рекао је да ће сигурно на сједници Предсједништва разговарати о мишљењу поменутог синдиката те је истакао да је његово мишљење да ту иницијативу треба подржати и изаћи јој у сусрет.

– Лично ћу заступати став да треба да омогућимо да недјеља буде нерадни дан за сектор трговине и угоститељства, да радницима из тог сектора који су међу најниже плаћеним у привреди треба на тај начин изаћи у сусрет и омогућити им то – каже Ћосић. Каже да је могуће наћи одређено рјешење с трговцима како не би били оштећени.

– Моје мишљење је да се заиста, у намању руку, може уредити неко четворосатно радно вријеме у те дане – сматра Ћосић.

Драгана Шобот, секретарка Удружења трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС, рекла је да је став трговаца, на које се највише и односи та мјера, да би требало направити анализу шта би то значило за трговце.

– Да ли би то донијело трошкове, да ли би дошло до отпуштања радника, да ли би дошло до смањења плата? Став је да треба припремити добру анализу с аспекта очувања радних мјеста и евентуалног кориговања плата радника – рекла је Шоботова. Истакла је да је циљ да остане исти број запослених и да се плате не коригују на ниже.

Коментари 0
Повезане вијести
Нерадни дани у мају у Српској Нерадни дани у мају у Српској
Сутра нерадни дан у Српској Сутра нерадни дан у Српској
Нерадни дан у Српској 8. и 9. јануар Нерадни дан у Српској 8. и 9. јануар
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    23h 48m
    0
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    14h 8m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    3h 21m
    0
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    3h 15m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    18h 12m
    0