Трговци у велепродаји огорчени намјером Владе Српске да их фискализује

23.11.2021. 16:55
0
ИЗВОР: capital.ba

Новим законом о фискализацији у Републици Српској фискалне рачуне мораће да издају и велетрговци, што до сада није био случај, а та новина изазвала је негодовање привредника на данашној јавној расправи о нацрту овог закона.

Народна скупштина Републике Српске донијела је закључак да се Нацрт закона о фискализацији упути на јавну расправу, која је данас одржана у просторијама Привредне коморе Српске, а због епидемиолошких мјера сви заинтересовани су могли да учествују и "онлајн".

Расправа је изазвала велико интересовање привредника, а посебно су били заинтересовани велетрговци који нису срећни због тога што ће убудуће и они бити у систему фискализације.

Помоћник министра финансија Републике Српске за фискални систем Слободанка Поповић рекла је да предмет фискализације укључује и малопродају и велепродају, а да ће Влада уредбом одредити дјелатности које ће бити ослобођене фискализације гдје то технички и функционално не буде било могуће.

- Међутим, ово рјешење је примјењиво у скоро свакој дјелатности. Према постојећем закону, фискалне рачуне немамо код аутомата за кафу, а овим технологијама и ту је могуће - навела је Поповићка.

Привредници: Српска ће изгубити на конкурентности

Покушала је велетрговце да одобровољи обећањем да неће сви обвезници бити одједном фискализовани.

- Ми ћемо у идућој години радити припрему, а правилником ћемо дати неке рокове. Велепродаја је, јасно нам је, компликованија, и ту ћемо дати више времена да спроведемо овај процес. Закон је прилично кратак и уопштен, јер не можемо сваку дјелатност ставити у закон - казала је Поповић.

Међутим, то није утишало незадовољне велетрговце, који су, између осталог наводили да Република Српска, уколико и даље жели остати конкуретна са земљама у окружењу, треба да има слична рјешења у области фискализације, наводећи као примјер Србију у којој велепродајни промет није фискализован.

Фискализација аутомата

Фискалне рачуне, како је предвиђено новим законским рјешењем, издаваће и аутомати.

- Предмет фискализације је промет робе и услуга чије се плаћање врши готовински или безготовински, укључујући и промет извршен путем самонаплатних уређаја аутомата - наведено је у закону.

- Захваљујући осталим ниским трошковима за покретање бизниса, за све оне који се не планирају бавити малопродајом и пружањем услуга физичким лицима, веома је значајно што нису имали стартни трошак за фискализацију, нарочито за самосталне предузетнике који углавном отпочињу посао са мањим средствима - навео је један од учесника на јавној расправи.

Влади су замјерили и што нису урадили анализу која би показала због чега је сада потребно фискализовати велепродајни промет.

- Да ли је тај промет у сивој зони, како може бити у сивој зони и да ли се фискализацијом сива зона спречава. Циљ који је наведен да се врши контрола улаза и излаза кроз систем фискализације је неоправдан, јер је то могуће само у ограниченом броју случајева - могло се, између осталог, чути на јавној расправи.

Имали су замјерке и на то што ће Влада уредбом дефинисати које дјелатности ће бити ослобођење фискализације.

- Ствара се несигурност уколико се законом не дефинишу ослобађања од фискализације - навели су привредници.

Велетрговци су били обвезници фискализације до од 2007. до 2014. године, а од 2014. су ослобођени те обавезе.

Замјерке на нацрт закона имали су и хотелијери који су поставили питање како ће се обављати фискализација приликом авансног плаћања, а из Министарства финансија су обећали да ће овој дјелатности посветити посебну пажњу.

Представници радне групе која је радила на новом закону на расправи су, између осталог, рекли да су код постојећег система порески обвезници пронашли начин да издају фаслификовани рачун, а да он изгледа као фискални, док је рачуне са издатим "QR" кодом, који предвиђа нови систем, немогуће фалсификовати.

Представница Министарства финансија је истакла и да се Влада се одлучила да финансира иницијалне трошкове фискализације.

Подсјећамо, Capital је раније писао да ће нови систем фискализације Републику Српску коштаће 50 милиона марака.

Нови систем ће, како тврде у Влади те да ће бити заснован на "Blochchain" технологији коју одликује висок степен безбједности и који не оставља простор за манипулацију, тврде у Влади Републике Српске.

Систем ће се базирати на QR коду који ће бити јединствен за сваки фискални рачун и купац ће одмах након издавања моћи да га провјери скенирањем или на сајту Пореске управе.

 

Марина Ч. Љубојевић (Capital)

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    12h 13m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    11h 8m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 56m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    7h 2m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    15h 30m
    0