Trgovci u veleprodaji ogorčeni namjerom Vlade Srpske da ih fiskalizuje

23.11.2021. 16:55
0
IZVOR: capital.ba

Novim zakonom o fiskalizaciji u Republici Srpskoj fiskalne račune moraće da izdaju i veletrgovci, što do sada nije bio slučaj, a ta novina izazvala je negodovanje privrednika na današnoj javnoj raspravi o nacrtu ovog zakona.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je zaključak da se Nacrt zakona o fiskalizaciji uputi na javnu raspravu, koja je danas održana u prostorijama Privredne komore Srpske, a zbog epidemioloških mjera svi zainteresovani su mogli da učestvuju i "onlajn".

Rasprava je izazvala veliko interesovanje privrednika, a posebno su bili zainteresovani veletrgovci koji nisu srećni zbog toga što će ubuduće i oni biti u sistemu fiskalizacije.

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske za fiskalni sistem Slobodanka Popović rekla je da predmet fiskalizacije uključuje i maloprodaju i veleprodaju, a da će Vlada uredbom odrediti djelatnosti koje će biti oslobođene fiskalizacije gdje to tehnički i funkcionalno ne bude bilo moguće.

- Međutim, ovo rješenje je primjenjivo u skoro svakoj djelatnosti. Prema postojećem zakonu, fiskalne račune nemamo kod automata za kafu, a ovim tehnologijama i tu je moguće - navela je Popovićka.

Privrednici: Srpska će izgubiti na konkurentnosti

Pokušala je veletrgovce da odobrovolji obećanjem da neće svi obveznici biti odjednom fiskalizovani.

- Mi ćemo u idućoj godini raditi pripremu, a pravilnikom ćemo dati neke rokove. Veleprodaja je, jasno nam je, komplikovanija, i tu ćemo dati više vremena da sprovedemo ovaj proces. Zakon je prilično kratak i uopšten, jer ne možemo svaku djelatnost staviti u zakon - kazala je Popović.

Međutim, to nije utišalo nezadovoljne veletrgovce, koji su, između ostalog navodili da Republika Srpska, ukoliko i dalje želi ostati konkuretna sa zemljama u okruženju, treba da ima slična rješenja u oblasti fiskalizacije, navodeći kao primjer Srbiju u kojoj veleprodajni promet nije fiskalizovan.

Fiskalizacija automata

Fiskalne račune, kako je predviđeno novim zakonskim rješenjem, izdavaće i automati.

- Predmet fiskalizacije je promet robe i usluga čije se plaćanje vrši gotovinski ili bezgotovinski, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja automata - navedeno je u zakonu.

- Zahvaljujući ostalim niskim troškovima za pokretanje biznisa, za sve one koji se ne planiraju baviti maloprodajom i pružanjem usluga fizičkim licima, veoma je značajno što nisu imali startni trošak za fiskalizaciju, naročito za samostalne preduzetnike koji uglavnom otpočinju posao sa manjim sredstvima - naveo je jedan od učesnika na javnoj raspravi.

Vladi su zamjerili i što nisu uradili analizu koja bi pokazala zbog čega je sada potrebno fiskalizovati veleprodajni promet.

- Da li je taj promet u sivoj zoni, kako može biti u sivoj zoni i da li se fiskalizacijom siva zona sprečava. Cilj koji je naveden da se vrši kontrola ulaza i izlaza kroz sistem fiskalizacije je neopravdan, jer je to moguće samo u ograničenom broju slučajeva - moglo se, između ostalog, čuti na javnoj raspravi.

Imali su zamjerke i na to što će Vlada uredbom definisati koje djelatnosti će biti oslobođenje fiskalizacije.

- Stvara se nesigurnost ukoliko se zakonom ne definišu oslobađanja od fiskalizacije - naveli su privrednici.

Veletrgovci su bili obveznici fiskalizacije do od 2007. do 2014. godine, a od 2014. su oslobođeni te obaveze.

Zamjerke na nacrt zakona imali su i hotelijeri koji su postavili pitanje kako će se obavljati fiskalizacija prilikom avansnog plaćanja, a iz Ministarstva finansija su obećali da će ovoj djelatnosti posvetiti posebnu pažnju.

Predstavnici radne grupe koja je radila na novom zakonu na raspravi su, između ostalog, rekli da su kod postojećeg sistema poreski obveznici pronašli način da izdaju faslifikovani račun, a da on izgleda kao fiskalni, dok je račune sa izdatim "QR" kodom, koji predviđa novi sistem, nemoguće falsifikovati.

Predstavnica Ministarstva finansija je istakla i da se Vlada se odlučila da finansira inicijalne troškove fiskalizacije.

Podsjećamo, Capital je ranije pisao da će novi sistem fiskalizacije Republiku Srpsku koštaće 50 miliona maraka.

Novi sistem će, kako tvrde u Vladi te da će biti zasnovan na "Blochchain" tehnologiji koju odlikuje visok stepen bezbjednosti i koji ne ostavlja prostor za manipulaciju, tvrde u Vladi Republike Srpske.

Sistem će se bazirati na QR kodu koji će biti jedinstven za svaki fiskalni račun i kupac će odmah nakon izdavanja moći da ga provjeri skeniranjem ili na sajtu Poreske uprave.

 

Marina Č. Ljubojević (Capital)

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Najčitanije
  • Godišnjica sramne arbitraže za Dobrinju
    11h 1m
    0
  • Prikazan film o odbrani Srpske Ilidže
    23h 1m
    10
  • „Dom invest“ gradi dom za vas
    8h 30m
    0
  • Džudisti iz Srpske digli glas protiv aktuelnog rukovodstva
    7h 48m
    0
  • Paljani na pokloničkom putovanju u manastir Hilandar
    2h 44m
    0