Три брза и лака начина да смањите стрес

07.11.2022. 18:23
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Један од стресних дијелова дана може да буде и онај који проводимо на послу. Ипак, постоји ефикасан метод који ће вам помоћи да собом управљате лакше.

Тај метод је свјесност. Када се осјећате узнемирено или преоптерећено, знање како да вјежбате да будете свјесни и да користите ту вјештину у своју корист  може да буде моћно средство за смиривање нервног система, регулисање емоција и помјерање перспективе.

"Одржавање свјесности" је вјештина и пракса коју можете да испорбате усред најстреснијег радног дана да бисте се ослободили стреса и остали усредсређени.

Технике које смањују стрес

Основно скенирање тијела

"Ако имате додатних 10 или 15 минута, препоручује се техника познату као скенирање тијела", објашњава стручњак Скот Шут за Реал Симпле. Ова вјежба се ради тако што постајете свјесни различитих дијелова свог тијела, како се осећају физички, тако и како се односе на вашу непосредну околину и шта осјећате ментално. Одвојите неколико минута и удобно се смјестите у својој столици. Слободно затворите очи или их држите отвореним меким фокусом. Постаните свјесни додирних тачака вашег тијела са наслоном и сједиштем ваше столице, подом, вашом одјећом - примјећујући све сензације или мисли које вам падају на памет.

Почните да обраћате пажњу на свој дах, примјећујући квалитет свог дисања (брзо или споро, дубоко или плитко), физичке осјећаје ваздуха који улази и излази кроз ваше ноздрве.

Визуелизација

Ово је још једна техника свјесности, апстрактнија је и захтијева мало маште. Техника укључује замишљање нечег веома специфичног, попут ситуације због које сте забринути, одређене особе или достигнућа на ком радите и његовање позитивних слика и асоцијација око њих.

Вјежба дисања за почетнике

Шутова вјежба: Три даха не захтијева било какву паузу или чак напуштање столице, што је чини идеалном тактиком за радни дан. Вјежба свјесности која захтијева само три удисаја и траје мање од једног минута.

Пронађите мирно мјесто и положај који је удобан. Прво потпуно издахните да бисте могли да почнете са удахом:

удахните полако и потпуно,

задржите дах на врху неколико тренутака,

издахните полако и потпуно, размишљајући о смирујућој фрази

задржите дах на дну неколико тренутака.

Поновите, почевши од удисаја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    mima 08.11.2022. 11:56
    Kad se dobro naspavam, zahvaljujuci medicinskom jastuku, vec sam osobodjena stresa, a jos kod odradim jutarnje vjezbe, o stresu i ne razmisljam...
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
    22h 58m
    12
  • Петогодишњак се угушио чепом од сока
    17h 42m
    0
  • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
    16h 55m
    0
  • Априлска пензија 30. априла
    19h 3m
    2
  • Никола Голијанин освојио Отворено првенство у тенису
    21h 16m
    1