Три деценије од формирања славне Невесињске бригаде

16.06.2022. 18:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Полагањем цвијећа, служењем парастоса и присјећањем на јунаштва бораца, у Невесињу је обиљежено 30 година од формирања славне Невесињске бригаде, војне формације која је током Отаџбинског рата извојевала многе тешке битке и одбранила овај дио Херцеговине, чиме је стекла велики углед међу народом.

Обиљежавање овог значајног датума је почело полагањем цвијећа на споменик слободе и споменик легендарном команданту бригаде Новици Гушићу, а у обновљеном објекту Дома културе отворена је и освештана Спомен соба посвећена бесмртним јунацима Невесињске и Друге лаке бригаде, чиме је испуњен захтјев борачких организација проистеклих из Отаџбинског рата да се Спомен соба са Гвозда врати у простор гдје је отворена у новембру 1994. године.

На славне дане бригаде и њено формирање прије три деценије подсјетио је командант четвртог батаљона Невесињске бригаде Ранко Продановић на Свечаној академији уприличеној у  Дому културе „Небојша Глоговац“.

- Након егзодуса Срба из долине Неретве указала се потреба за стварањем своје војске и територије која нам је била неопходна, а та је бригаде бранила фронт ширине 100 километара десно од планине Прењ и лијево до ријеке Радимље код Стоца, са својих пет пјешадијских батаљона, формираних од бораца из Невесиња и долине Неретве, те једне храбре чете билећких бораца - истакао је Продановић.

Он је казао да ће се, међу осталим биткама, ова бригаде највише памтити по двије Митровданске офанзиве у којим су јуначки одбранили Невесиње, али и цио овај дио Херцеговине, за који је, током цијелог Одбрамбено отаџбинског рата, из Невесињске бригаде погинуло 479 бораца, а њих више од 2.500 је било рањено.

Тугу и понос због тих жртава истакао је предсједник Борачке организације Невесиња Милан Шиљеговић, а начелник општине Миленко Авдаловић је нагласио да је због сјећања на  те борце и Спомен соба враћена у центар града, у Дом културе.

- Та сјећања никада не смију да изблиједе, а наши пали борци не смију бити заборављени, јер да није било њих и свих оних који су имали срећу да остану живи и који су чували фронт од стотину километара – ми данас не би уживали ову слободу - нагласио је Авдаловић.

За ратне и војничке заслуге Невесињска бригада је међу првим у Републици Српској одликована највишим војничким признањем – Орденом Немањића.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a Дан сјећања на жртве геноцида у НДХ-a
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 6m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 39m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 47m
    3