Триван: Успешност м:тел-а кључна је за раст целе привреде

26.02.2024. 13:58
0
ИЗВОР: katera.news

За компанију м:тел 2023. година била је веома успјешна, обиљежена великом добити, повећањем броја корисника и новим аквизицијама које су додатно учврстиле позицију ове компаније као водећег телеком оператера у Босни и Херцеговини. Овакви пословни успјеси резултат су стратешких одлука менаџмента којима је постављен нови курс у пословању компаније.

Генерална директор компаније м:тел Јелена Триван истиче да је одлука о исплати 50% нето добити акционарима за 2022. годину била револуционарна, јер је промијенила деценијску политику исплате дивиденде коју су економски стручњаци оцијенили јединственом у свијету.

- М:тел и даље исплаћује највећу дивиденду својим акционарима чиме је задржао позицију лидера телекомуникационе индустрије и у овом сегменту, где је просечан рацио исплате међу европским телеком оператерима до 40%. Иако берза није у потпуности препознала важност овакве одлуке, њена исправност је сада и више него очигледна јер смо у 2023. години остварили рекордну добит, финансијски консолидовали компанију, а истовремено аквизирали нове кориснике, проширили свој порфолио и објаснили да добит може бити рационално искоришћена у повећање вредности компаније и ликвидност привреде -  закључује Триван.

Компанија м:тел је у првих девет мјесеци прошле године биљежила стабилан раст нето добити од 15%, а такав тренд биће потврђен и завршним финансијским извјештајем за 2023. годину. Иако сви финансијски показатељи потврђују снажан раст компаније, Триван каже да претходних дана свједочимо злонамјерним нападима на м:тел којима се жели умањити овакав успјех.

- Поређење вредности м:тел-а и БХ Телецом-а кроз цене акција на две различите берзе је потпуно погрешно, што су потврдили и економски аналитичари, јер се на берзама тргује са око 30% дионица м:тел-а и око 10% дионица БХ Телецом-а. Финансијски резултати м:тел-а су и свих претходних година били далеко бољи од конкурентских телеком оператера, а то ће поврдити и извјештај за 2023. годину који објављујемо ове седмице - тврди Триванова.

Међу стратешким одлукама у 2023. години је и она о продаји грађевинске инфраструктуре, односно антенских стубова, што је апсолутни тренд у индустрији телекомуникација у Европи. Трансформацијом пословања на овај начин, компанија м:тел је повећала своју ликвидност и рад какав примјењују сви свјетски оператери.

Уз то, м:тел је у 2023. години учврстио своју тржишну позицију аквизицијом компаније Трион Тел, што је допринијело додатном расту профитабилности.

Коментари 0
Повезане вијести
Престижно признање Тривановој за промоцију Бањалуке и Републике Српске Престижно признање Тривановој за промоцију Бањалуке и Републике Српске
М:тел вас позива да се заједно едукујемо о безбједности наше дјеце на интернету! М:тел вас позива да се заједно едукујемо о безбједности наше дјеце на интернету!
Сјајна понуда у м:тел веб-шопу: Телефони на рате већ од 5,29 КМ Сјајна понуда у м:тел веб-шопу: Телефони на рате већ од 5,29 КМ
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  18h 58m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  22h 2m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  13h 42m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  12h 55m
  0
 • Шта треба да знате о дозвољеном минусу у банци?
  23h 46m
  0