Тривић: Бесплатан интернет за ученике у тешкој материјалној ситуацији

02.04.2020. 16:59
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

С обзиром на то да је средином марта и у априлу планиран упис дјеце у први разред основне школе, ако узмемо у обзир тренутну ситуацију у вези са пандемијом корона вируса, одлучено је да се упис организује онда када се стекну услови за то, рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић након онлајн сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Она је истакла да родитељи првачића могу да пошаљу основним школама основне податке о својој дјеци електронским путем, док ће остале податке и документе доставити када се за то стекну услови.

Републички штаб је донио и закључак да ће ученицима основних и средњих школа бити омогућен прољетни распуст у вријеме Васкршњих празника, односно од 13. до 16. априла.

– Министарство просвјете и културе Републике Српске је претходних дана анализирало и потребе свих школа, те смо успијели обезбиједити бесплатни интернет и рачунаре за све за које је то било потребно – рекла је Тривићева.

Она је појаснила да је обезбијеђено 1200 рачунара за ученике основних и 500 рачунара за ученике средњих школа.

 

Тривићева истиче да су школе радиле анализу и контактирале све ученике, односно њихове родитеље. Они који нису имали у својим кућама рачунаре или лаптопе, могли су их подићи у школама на реверс како би несметано могли да прате наставу на даљину.

Бесплатни интернет од 15 гигабајта на мјесечном нивоу ће бити омогућен за 1.005 ученика која у последња три мјесеца нису имала приступ интернету или су имали интернет потрошњу мању од пет КМ.

–  Ученици ће бити обавјештени путем СМС поруке да им је омогућен бесплатни интернет јер су претходно у тој анализи доставили и своје контакт податке. За 24 ученика који су у тешкој материјалној ситуацији обезбијеђени су молбини телефони са бројевима и бесплатним интрнетом, а инструкције о начину преузимања телефона ће бити телефонским путем договорене са директорима школа- навела је Тривићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела припремна настава за првачиће у Источном Сарајеву Почела припремна настава за првачиће у Источном Сарајеву
Факултети срезали уписне квоте Факултети срезали уписне квоте
У Калиновику уписана четири првачића У Калиновику уписана четири првачића
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    23h 5m
    10
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    14h 0m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    12h 49m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    23h 11m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    15h 26m
    0